Търновски планинари изкачиха връх Гросглокнер в австрийските Алпи

Животът

17-08-2017, 08:39

Снимка:

ТД "Трапезица 1902"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Водач на групата е Станчо Русев

Група от клуба по пешеходен туризъм към Туристическо дружество "Трапезица 1902" във Велико Търново с водач Станчо Русев направи изкачване на най-високия връх на Австрийските Алпи – Гросглокнер.

Върхът е с височина 3 798 м. Намира  се в Западните Алпи  на границата между провинциите Каринтия и Тирол. По северните склонове на планината е разположен Пастерце, най-големият ледник в Западните Алпи

Първите опити за изкачването му са през 1799г. През лятото на 1800г. се осъществява втора експедиция от 62-ма души. Йосиф Ораш е считан за първия, изкачил върха. До 1918г. Гросглокнер е частна собственост.

До сега върхът е изкачван обикновено от север, но поради затопляне и разтопяване на ледника Пастерце и голямата опасност от каменопади, бе изкачен  по маршрути от югозападната страна. Изкачването му не представлява голямо спортно-техническо постижение, но изисква сплотеност и умение за сработване на екипа.

"За втори път сме на Гросглокнер и се докоснахме отново до красотата на високите Алпи. Това е трайно и неописумемо преживяване за любителите на планината" - сподели инж. Русев.

Това е втората група от великотърновски пешеходци - преди две седмици друга  група също изкачи Гросглокнер. От там участниците в експедицията ще продължат по предварително набелязания маршрут маршрут към Швейцария и Германия.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)