Данъчните патрули на НАП обходиха 322 търговски обекта в Търново

Мисия

17-08-2017, 09:14

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гражданите могат да сигнализират патрулите, ако не им бъде издадена касова бележка

Данъчните от приходната агенция във В.Търново продължават почти месец с активните контролни действия на търговските обекти в старата столица. До момента от данъчни патрули са посетени 322 обекта в града, като на следващ етап ще се връчват уведомителни писма и в търговски обекти в Горна Оряховица и близките градове.

Припомняме, че патрули от двама инспектори от различни отдели на агенцията, облечени в разпознаваеми сини жилетки, обхождат обекти за търговия на дребно, питейни заведения и заведения за хранене и места за настаняване, по предварително зададен маршрут. С превантивна цел те раздават уведомителни писма, с които се акцентира върху задължението на търговците за отчитане на всички продажби чрез регистрирано в НАП фискално устройство. Извършват скрити и явни наблюдения за спазването на данъчното законодателство. Фирмите се уведомяват какви биха били последствията за тях, ако не спазват законовите разпоредби. Двойките данъчни служители патрулират по две седмици, след което  биват сменени от свои колеги. До момента 9 данъчни двойки са патрулирали по улиците на старата столица. Кампанията е безсрочна.

Гражданите могат да сигнализират данъчните патрули, ако не им бъде издадена касова бележка за извършена от тях покупка. В тези случаи данъчните ще извършат незабавна проверка на сигнала и при необходимост ще съставят протокол и акт за установяване на административно нарушение /АУАН/. Напомняме, че налаганата имуществена санкция за лице, което не издаде фискален бон при извършване на продажба, е в размер до 2000 лв.при първо нарушение. Санкцията при повторно нарушение е до 4000 лв. Сигнал може да бъде подаден и на националния телефон на НАП 0700 18 700, както и на електронната поща - infocenter@nra.bg

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов