Доброволци ще почистват Национален парк Централен Балкан

Животът

18-08-2017, 09:11

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За 18 години в акцията са участвали над 2 000 души, събрани са над 100 тона боклук

Сдружение „За Земята” търси доброволци за инициативата Почистването на НП Централен Балкан и ПП Българка. Желаещите да  участват попълват до 20 август кратък онлайн формуляр, за да улеснят финалната подготовка на мероприятието. Почистването е от  4 до 10 септември, като стартира в местността Узана, преминава през хижа Мазалат и завършва на хижа Триглав в Стара планина.

Вече са събрани и средствата за покриване на разходите за организация, храна, ръкавици, чували, информационни материали и транспорт на отпадъците необходими за акцията. „Щастливи сме, че и тази година Чистенето ще бъде финансирано изцяло с дарения от частни лица и че хората продължават да подкрепят и вярват в каузата“ споделя Кристиян Найденов от За Земята. Платформата за доброволчество Time Heroes също подкрепи кампанията.

За тези, които имат интереси в областта на природосъобразния начин на живот и устойчивото използване на ресурсите, изживяването може да започне още на 2 и 3 септември с Горска академия „За Земята“. Местността Узана ще бъде класна стая, където ще се запознаят с редки и защитени видове, стари гори, билки, гъби, как да компостираме в гората, как да разпознават незаконно извършвана сеч. „ Идеята за Горска академия се появи миналата година, след като участниците в Чистенето сами изявиха интерес да съчетаят събирането на боклук с научаване на нещо ново и любопитно“ коментира Драгомира Раева от „За Земята”. „Очакваме много хора да се включат в Академията и след това да останат и за същинското Чистене в Балкана“.

За 18 години в доброволческата акция „Боклукът – в раницата“ са се включили 2000 души и са събрани и свалени от планината над 100 тона отпадъци. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов