В Балван празнуват, почитат небесния покровител на селото Св. Иван Рилски

Мисия

18-08-2017, 16:17

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зам.-министърът Росица Димитрова и председателят на КЕВР доц. Иван Иванов уважиха честванията

Двудневни празненства започнаха тази сутрин в с. Балван. Жители и гости почетоха големия български и православен светец Иван Рилски, считан за небесен покровител на великотърновското село. В местната църква, носещо името на светията, бе отслужена литургия. В храма бе отбелязана 20-годишнината на дарителското сдружение „Св. Иван Рилски“, което повече от две десетилетия помага както на Балван, така и на други населени места в областта.

Председателят на неправителствената организация Благовеста Факирова и кметът на селото Недьо Георгиев връчиха благодарствени грамоти на спомоществователи. Сред отличените бяха заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов, изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова и др.

Снежана Данева-Иванова приветства домакините и гостите, като ги поздрави от името на кмета на община Велико Търново Даниел Панов и от свое име. Тя подчерта големия принос на дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ за редица обществено-значими каузи в Балван и в други населени места от общината – възстановяване на църкви, подпомагане и насърчаване на социални услуги за хора от всички възрасти и пр.

Отпразнувана бе и 10-годишнината от създаването на местния център за работа с деца и младежи „Отвори очи“. От името на кмета Даниел Панов бе връчен подарък – интерактивна карта на света, която ще радва малчуганите и учениците. Изненади бяха подготвили и останалите гости. Отбелязан бе също десетият рожден ден на дома за възрастни хора в селото.

Сред гостите на тържеството бяха още областният управител проф. Любомира Попова, директорът на областната полицейска дирекция старши комисар Димитър Машов, началникът на Районното управление на МВР в старата столица гл. инспектор Валентин Къндев, представители на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и др. Припомнено бе, че през декември миналата година в Балван бе разкрит първият в България център за превенция и спорт. Инициативата бе на Община Велико Търново, областните полицейска и пожарникарска дирекции, Националния военен университет „Васил Левски”, Сдружението на кметовете и кметските наместници, неправителствената организация „Св. Иван Рилски” и Съюза на пивоварите в България. 

В събота /19 юни/ Балван ще е домакин на втория голям празник на баницата, организиран от кметството, читалище „Нива-1898“ и местния пенсионерски клуб. Кулинарният форум се провежда с подкрепата на Община Велико Търново и е съчетан с пъстра фолклорна програма. Началото на празника е в 9,30 ч.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)