С 10 000 лв. от Националния исторически музей започват разкопките в “Св. 40 мъченици”

Мисия

19-08-2017, 16:00

Снимка:

община Велико Търново, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Продължават проучванията на крепостната стена с кули и кладенци

С финансиране от Националния исторически музей в София ще започнат археологическите проучвания в южния двор на манастирския комплекс “Великата лавра” във Велико Търново, пише в. „Янтра днес”. За разкопките през този сезон директорът на НИМ Божидар Димитров е отпуснал 10 000 лв. Тези пари ще ни стигнат за около месец работа, но получихме уверение, че ще има и дофинансиране, сподели археологът проф. д.изк.н. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН. Той е ръководител на екипа, в който участва и Пламен Караилиев от музея в Раднево.
През тази година ще продължим проучванията на крепостната стена с кули и кладенци, която е осигурявала защита на водоснабдяването в ранновизантийския град VI-VII век, обясни проф. Тотев.
Разкопките на археолога ще бъдат съсредоточени в близост до средновековния храм, преустроен в баня, който беше открит през 2007 г. Църквата датира от втората половина на XIV век и не е изключено да е играла ролята на манастирска крипта. Още в началото на XV век храмът е превърнат в баня, която функционира докъм средата на XVI век. Впоследствие теренът е зает от голям християнски следстоличен некропол, разположен от двете страни на църквата “Свети 40 мъченици”. В края на XVII – началото на XVIII век, светинята става джамия, а около нея възниква и мюсюлмански некропол.
През 2008 г. със средства на Министерството на културата беше изградено защитно покритие над църквата и банята. Разкопките продължиха да се финансират през 2009 и 2010 г. със средства от МК. Работата продължи и през следващите години с ежегодната субсидия от НИМ. С парите се извършва още консервация и реставрация на откритите архитектурни останки.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)