„Сцената в кадър - два века, две поколения” представя творби на дядо и внучка

Мисия

21-08-2017, 11:59

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изложбата е част от Седмицата на фотография във Велико Търново

Любопитна фотографска изложба може да се види в пространството около Художествена галерия „Борис Денев“ от днес до 23 август. „Сцената в кадър  – два века, две поколения“ включва снимки на известният търновски фотограф Алеко Чалъков и на неговата внучка Марина Чамуркова. Фотографиите са запечатали мигове от сценични изяви на крепостта Царевец случили се през миналия век и през тази година.
Алеко Чалъков (1922-2003 г.) е щатен фотограф на търновския театър от 1958 до 1982 г. Пред апарата му са заставали всички актьори от трупата, както и гoлeми имeнa нa бългapcкoтo кинo и тeaтъp в този период. Фотографът е снимал и Нaциoнaлния иcтopичecки пpeглeд нa бългapcкaтa дpaмa и тeaтъp “Пoглeд към вeкoвeтe”, който се е провеждал във Велико Търново до 80-те години на ХХ век. В изложбата ще бъдат показани черно-бели репродукции от този форум и други сценични изяви на крепостта Царевец, правени в периода 1965 - 1975 година.
Неговата внучка Марина Чамуркова ще се представи с кадри от тазгодишното издание на II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017.
Изложбата „Сцената в кадър“ е част от Седмицата на фотографията по Проект „Арт лято“, финансиран от община Велико Търново.
На 26 октомври предстои следващата самостоятелна изложба на фотографката Марина Чамуркова, която ще е в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов