Окончателно : Петко Стрелеца от Лясковец остава до живот в затвора без право на замяна

Крими

21-08-2017, 18:06

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Петко Петков застреля при спецакция баретата Емил Шарков и рани петима полицаи

Върховният касационен съд потвърди изцяло присъдата на Апелативен съд - Велико Търново, с която вече 55-годишният Петко Петков от Лясковец е признат за виновен и му е наложено наказние доживотен затвор без замяна. Петко Стрелеца бе изправен на подсъдимата скамейка след кървавата драма на 14 март 2014 г, която се разигра в Лясковец . Същия ден около 6 часа на ул. „Капитан Дядо Никола” барети атакуваха жилището на Петков и майка му, за да приберат незаконните му оръжия. Той обаче се бе барикадирал в апартамента си и при опит на спецполицаите да влязат в дома му, бившият готвач откри огън срещу тях. При стрелбата с полуавтоматична ловна карабина „Arsenal”, модел „SLR – 95 H”, кал. 7,62х39 мм и полуавтоматична едноцевна пушка “BAIKAL”, модел „MP-153”, кал. 12 /12х89/, направил опит да умъртви пет лица и уби на място командоса Емил Шарков.

Със същата присъда, Петко Петков е признат за невинен в това да е извършил тежкото престъпление със средства, опасни за живота на мнозина и по хулигански подбуди. Съставът е признал Петков за виновен и в това, че за времето от 18 юни 2012 г. до 14 март 2014 г. в дома си е държал незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси. Експертизи установили, че въпросните оръжия са на обща стойност 1488 лева, а 343 броя боеприпаси от различни типове и калибри са на стойност 426 лева. За това закононарушение, магистратите му отреждат 8 години лишаване от свобода. Съдът е определил едно общо наказание измежду всичките наложени и това е доживотен затвор без замяна, който да изтърпи при първоначален специален режим.

Петко Петков е осъден още да плати по 100 000 лева на всеки от гражданските ищци –съпругата, дъщерята и на майката на Емил Шарков, 80 000 лева на бащата на убития командос- Емил Шарков както и 10 000 лева на един от пострадалите полица. Въпросните суми представляват обезщетения за претърпените от ищците неимуществени вреди, в следствие на престъплението, в едно със законната лихва от 14 март 2014 г. Петко Петков е осъден и да заплати направените по досъдебното производство разноски в размер на 33 814, 95 лева по сметката на Великотърновска окръжна прокуратура, направените по съдебното производство разноски в размер на 3297, 31 лева по сметка на Окръжен съд Велико Търново, държавна такса върху уважения размер на гражданските искове в размер на 15 600 лева. Присъдата бе обжалвана от защитата на подсъдимия.

„Отчетени са обстоятелствата, които разкриват една завишена степен на обществена опасност на деянието и дееца- подсъдимият е използвал две от притежаваните от него четири огнестрелни оръжия; произвел множество изстрели от близко разстояние, насочени срещу множество от лица, служители в МВР; причинил е телесни увреждания на шест лица – смърт на едно лице и телесни повреди на пет лица; демонстрирал е абсолютно незачитане на установения в страната правов ред; нетърпимост към действията на други лица и налагане на забрани относно тяхното поведение. Също така престъплението се характеризира с няколко квалифициращи признака. Не може да бъде пренебрегнато цялостното поведение на подсъдимия от първоначално произведените изстрели до задържането му, отличаващо с бруталност и агресия, чиято интензивност ескалира в хода на инцидента. Единственото смекчаващо обстоятелство, отчетено от съдилищата, е чистото съдебно минало на подсъдимия. Неоснователни са оплакванията на защитата за игнорирани от въззивния съд смекчаващи обстоятелства. Правилно апелативната инстанция не е оценила като смекчаващо вината обстоятелство здравословното състояние на подсъдимия, предвид получените от него травматични увреждания по време на деянието. Психиатрично- психологическият статус на подсъдимия/страда от смесено личностово разстройство/, също не следва да се отчита като смекчаващо обстоятелство доколкото същото не е повлияло на поведението му по време на деянието.” – се казва в решението на ВКС, което не подлежи на обжалване.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов