Шести карвинг фестивал ще се проведе в Лясковско

Животът

22-08-2017, 09:56

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дните на кулинарното изкуство се наложиха трайно в календара на Общината

За Шести карвинг фестивал се подготвят жителите на Община Лясковец. Традиционният есенен фестивал включва няколко типични за Лясковско празници. Тази година две са местата, където ще се проведат кулинарните празници – Джулюница и Козаревец, а датите са 27 август и 10 септември. Дните на кулинарното изкуство се наложиха трайно в календара на Община Лясковец и са резултат от успешно провеждащия се Карвинг-фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство, който протича за шести път на територията на лясковска община. Неизменни участници в него са домакини, майсторки-кулинарки, самодейки, деца и млади хора, които през годините показаха, че са истински пазители на традициите в родното си място. 

Млади и стари ще се съберат отново в Джулюница за Девето издание на Националния фестивал „Пъстра трапеза”. Събитието ще се случи на 27 август в централния парк в селото, като началото му е в 9 часа. Кулинарен празник ще има за пореден път и в Козаревец, където ще сготвят прословутата кокоша чорба. Седмото издание на кулинарния празник, козаревчани ще открият на 10 септември в 10 часа в читалищния парк, а към обяд ще бъде избран майстора на най-вкусната кокоша чорба.  

На 27 август, неделя, в Джулюница отново гости и участници ще станат свидетели на красивите български трапези, на песенни изпълнения, танци и разнообразие от етно-щандове. Празникът ще открият кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, председателят на читалище „Пробуждане-1896” Екатерина Москова и главният журиращ кулинарните творения – Мариета Недкова - представител от Националната Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З. – 7. Карвинг-изкуство ще покаже за втора поредна година младата Виктория Димитрова. 

Тази година на 27 август, заедно с Националния фестивал „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”, ще протече и Празникът на лютеницата. Той също е част от Карвинг-фестивала и за шести път протичат и изявите, свързани с него – конкурсът „Най-вкусна домашна лютеница” и демонстративно приготвяне на лютеница от миналогодишния победител в съревнованието. Своята рецепта и правото да свари пред всички лютеница тази година се падна на председателя на пенсионерския лясковски съюз Калина Цацова.  

Близо до тавата й, домакините от джулюнското читалище и пенсионерския клуб също ще предложат на гостите на фестивала домашна лютеница от джулюнски домати, ще къкри и тенджера с пилешка супа, ще бъдат изпържени и много мекици.  

В специална шатра ще се събират бурканчетата с домашна лютеница, които ще участват в тазгодишния конкурс. Професионалното жури, което ще опитва и оценява и гозбите по щандовете, ще даде своята оценка и на лютениците и ще излъчи победител. Първенецът, избран от комисията ще има правото да свари публично своята лютеница в следващото издание на празника догодина. 

След приключване на конкурса и обявяването на призьорите, ще бъде изядена както пилешката супа, така и приготвената на място лютеница.  

Ще бъдат обявени и резултатите по категории за различните ястия, участвали във фестивала „Пъстра трапеза”. Докато комисията дегустира ястия и лютеници, на откритата сцена в парка на Джулюница, богата фолклорна програма ще поднесат самодейци от читалищата и пенсионерските клубове на общината ни и гости от еленското село Палици, а младият народен певец Петър Кирилов е поканен като гост-изпълнител на празника.  

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)