Общински съветници атакуват прокурорски протест

Мисия

23-08-2017, 12:46

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спорът е да се разреши ли рекламата на определена религия или религиозна общност

Районна прокуратура Велико Търново протестира разпоредба на местния парламент, с която се забранява рекламата на определена религия или религиозна общност върху рекламно-информационните елементи, разположени на територията на Общината. С два гласа „за”, един „против” и шест „въздържали се” искането на Прокуратурата забраната да отпадне от общинската наредба за рекламно-информационна дейност не се прие от общинските съветници в Комисията по образование, наука и култура, съобщи Общинско радио.

За прокурорското настояване гласуваха проф. Михаил Харалампиев от ГЕРБ и  Стефан Михайлов от „ Движение Царевград Търнов”. Против измененията на текста гласува Николай Цонев от ВМРО. „Не мисля, че този член от наредбата е най-големият проблем на прокуратурата, държавата и великотърновци. Не мисля, че религията е нещо, което може да се регулира по подобен начин. Рекламната дейност, която извършва общинското предприятие, има преди всичко търговски характер. Ако прокуратурата смята, че търговията е форма на религия и тя може да се търгува – е неин проблем. Неприлично, недостойно и против всякакви принципи на религията е тя да се рекламира по билбордове и пана”, каза Цонев. „Религията е личен избор и този личен избор не мисля, че трябва да бъде повлияван чрез реклама по комерсиални съоръжения. Живеем в интересни времена, както казват китайците, и ако това искане на прокуратурата бъде уважено – рискуваме много скоро по различни табели да се появят призиви за джихат дори. Да допуснем ли това, само защото трябва да сме прекалено либерални,  да сме обвързани с така наречените европейски ценности? Живеем в регион, в който винаги религията на другия е била уважавана”, заяви Николай Цонев.

Според  юриста Десислава Йонкова има вариант протестът на прокуратурата да бъде отменен. Това зависи от решението на съда и вътрешните убеждения на съдията, обясни тя.

Предложението да отпадне забраната за реклама на религия или религиозна общност на рекламно-информационните елементи ще се обсъжда на предстоящото заседание на Великотърновския общински съвет. Сесията е насрочена за 31-ви август.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)