Откриха изложба, посветена на 140 години от Шипченската епопея

Мисия

24-08-2017, 14:03

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Изложба, посветена на отбелязването на 140-годишнината от Шипченската епопея, е експонирана на открито пред Националната Априловска гимназия в Габрово. Изложбата е създадена и организирана от Държавния архив в градаи от Областната администрация и е под наслов "140 години народна признателност". Това съобщиха от архива.
Показани са 16 триметрови табла, в които информацията е тематично разпределена в две части.
В първата част на изложбата чрез архивни документи е показана народната признателност за героизма и жертвоготовността на руските войни и българските опълченци в боевете за Шипченския проход по време на Руско-турската война. Документите обхващат периода 1879 - 1977 година и включват решението на Учредителното събрание от 13 април 1879 година за построяване на паметник на народната признателност, програмите по тържественото честване 25- и 45-годишнината на Шипченската епопея; откриване и освещаване на Храм-паметника "Рождество Христово" в село Шипка (1902); протокол от заседание на Габровското общинско управление с решение за обявяване за почетни граждани на Габрово на поборници и опълченци, взели участие в Руско-турската освободителна война - общо 522 души стават носители на почетното звание през 1923 година.
Изложбата показва и документи, съхранявани в Централния държавен архив, които свидетелстват за откриването и освещаването на Паметника на свободата през 1934 година, когато на тържеството на връх Свети Никола са се събрали над 100 000 души от страната.
Снимки, документи и публикации в местния печат разказват за тържествата през годините - за благоустройството в района на прохода, за ритуалите, инициативите и участниците.
Фотосите, използвани за изложбата, са от фонда на Окръжния център за фотопропаганда и фотообслужване в Габрово, които се показват за първи път. Включени са и снимки от лични фондове, които са запечатали информация за посещението на 100-годишния Константин Викентиевич Хруцкий (1955) и 105-годишния Тимофей Андреевич Роговой (1957) - участници в Руско-турската война и в Шипченската епопея. 
Втората част на изложбата обхваща националните чествания през периода 2011 - 2016 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов