Стотици търсиха през лятото тайната на деветте ключа на Царевец

Мисия

28-08-2017, 08:58

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Градското приключение „Търновски легенди“ стартира през септември ОП „Царевград Търнов”

Стотици са търсили тайната на деветте ключа на Царевец през летните месеци. Приключенската игра „Тайната на деветте ключа“ е привлякла любители на средновековните криминални загадки от цялата страна и от чужбина, разказа за БТА Борислав Йорданов, управител на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“.
В играта може да се участва индивидуално или групово, а продадените пакети от юни до август са били над двеста.
Това е една по-нестандартна разходка в историческата крепост, с която туристите получават цялата информация от една екскурзоводска беседа, но чрез собствените си усилия и находчивост, посочи Йорданов.
Приключенската игра е харесвана от семейства с деца, защото е интерактивна форма за запознаване със средновековната българска история, отбеляза той.
Играта се предлага и на английски език, и в нея, през летните месеци, са се включили англичани, израелци и испанци – предимно млади хора, които съчетават забавлението с любопитството, посочи той.
Участниците тръгват от определена точка в крепостта „Царевец“, снабдени с инструкции. Целта е да влязат в ролята на детектив, който трябва да разследва престъпление, случило се в царския двор.
В размишленията и указанията на „Великия царски примикюр“ – началник на двореца и лична охрана на царя, има уловки, които провокират дедуктивните умения на участниците в разкриването на престъплението, посочи Йорданов.
Желаещите могат да участват целогодишно, а книжката с инструкциите да получат в Туристическия информационен център във Велико Търново.
Интерес към средновековното приключение са проявили учители по история от различни училища в страната, разказа Йорданов.
През септември старата столица ще привлича туристи с още една игра. Тя ще бъде от градски тип и в момента се разработва, посочи управителят на агенцията.
Градското приключение ще се казва „Търновски легенди“ , и ще води участниците по неизвестни маршрути, разказвайки както за знакови обекти, така и за непознати, дори и за самите търновци, улички, места с красива панорама, къщи на интересни хора, музеи и други забележителности.
Играта ще бъде предложена на училищата в града, и може да бъде част от програмата на екскурзиантски групи, смятат от агенцията по туризъм.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов