Красимир Вълчев: Очакваме недостиг на кадри в следващите между 5 и 15 години

Мисия

30-08-2017, 11:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 11 100 експерти на институции ще връщат децата в клас

„Правим политики за увеличаване склонността на повече млади хора да се включат в педагогическа професия. Разработваме програма за поетапно преминаване от активна учителска работа към пенсионна възраст, която ще включва и мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст  на позиции с по-ниско натоварване”. Това каза в Арбанаси министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи Общинско радио Велико Търново.

Просветният министър откри ежегодната национална среща на началниците на регионалните управления на образованието. По време на форума ще бъдат обсъдени всички теми, свързани с организацията и контрола на системата, квалификацията на учителите, новите учебници за II  и VI клас. „На 14 септември в София организираме форум, на който ще обсъдим алтернативни пътеки за заемане на учителска длъжност, но не искам отсега да ги анонсирам. Общо взето от една страна са резервите –  учителите, които навлизат в пенсионна възраст. От друга страна са младите хора, които искаме да привлечем. От трета страна са хората с различно образование, които, придобивайки педагогическа квалификация, могат да се включат в учителска длъжност”, допълни министър Вълчев.

Новият проект за приобщаващото образование, с който се облекчава административната тежест за училищните директори, и създаването на основни училища до VII, както и разкриването на обединени училища просветният министър определи като новости за учебната 2017/18 година.

Над 11 100 експерти на институции ще връщат децата в клас, каза Красимир Вълчев. „Екипите ще продължат да работят и след началото на учебната година. Самият механизъм ще бъде разширен с мерки за задържане на учениците в образователната система”, обясни той. По негови думи ще се разшири размерът на помощите, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, при редовно посещение на учебните занятия.

Според министъра проблемът с недостига на кадри тази година ще бъде преодолян. Задълбочаване се очаква в следващите между 5 и 15 години. Най-дефицитни са преподавателите по математика, природни науки, информатика и английски език, отбеляза Красимир Вълчев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов