С над 20 000 шаранчета доброволци зарибиха Янтра край Велико Търново

Мисия

30-08-2017, 15:26

Снимка:

личен архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Зарибяване на водите на река Янтра край В. Търново осъществиха група доброволци в сряда. Над 20 000 малки шаранчета са разселени в повечето вирове на реката.

Зарибителният материал за акцията, започнала още призори и продължила часове наред, бе предоставен от управителя на езеро Света гора. Според установения ред, материалът е бил прегледан от представител на Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури /ИАРА/, като местата за зарибяване също са съгласувани с ресорната институция.

Зарибяването се организира по инициатива на общинския съветник и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент Деян Хаджийски и на Димчо Христов, собственик на най-големия ловно-рибарски магазин в старата столица. В инициативата се включиха десетина запалени великотърновски рибари и любители на природата.

Акцията по зарибяване ще се превърне в традиция и всяка година ще се провеждат такива дни, обеща от името на доброволците общинският съветник Деян Хаджийски, който също е запален риболовец. „Стремежът ни е да сме в подкрепа на популацията и природата, а също и на рибарите, които да могат да практикуват хобито си с удоволствие“, коментира инициаторът на акцията Хаджийски.

Той и съмишлениците му отправиха апел към рибарите да пускат на свобода малките рибки, ако случайно бъдат хванати, а да се ловят само вече пораснали екземпляри.

Доброволци и запалени рибари ще продължават да следят за бракониери край водоемите в цялата област, категорични са участниците в акцията по зарибяване.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов