Търновски медици спасиха с рядка операция момче от Румъния

Животът

01-09-2017, 08:17

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Друг чужденец е в тежко състояние, близките му отказват да се погрижат за него

Медици от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново са спасили 14-годишно момче от Румъния като извършили рядка операция. Детето било подложено на спешна интервенция, след като пострадало при тежка катастрофа с родителите си във вторник в Хаинбоаз. Лекарите констатирали, че раненото момче е с травма на панкреаса, с хематом и с перфорация на тънките черва. Животоспасяващата операцията продължила 3 часа, а в момента чуждестранният пациент е в реанимация. Родителите му са добре и са отседнали на хотел. Медиците подготвят момчето за транспортиране до Румъния, както и документацията за застрахователната компания.

Ръководството на здравното заведение е изправено пред сложен казус, свързан с друг пациент, който също е в тежко състояние след претърпяна катастрофа. Мъжът е в ОАРИЛ с фрактура на таза. Болният обаче не е здравно осигурен, роднините му категорично отказват да се погрижат за него, а той настоява да бъде изписан от лечебницата. 52-годишният софиянец не може сам да си тръгне, защото е контузен тежко, а ако бъде осигурен специализиран транспорт, той трябва да е за сметка на болницата.

Пациентът няма нито пари, нито ключове, нито дрехи. Личните му вещи са в смачканата кола, която пък е прибрана в полицията в Горна Оряховица. Братът на пострадалия категорично отказал да се погрижи за него. Със  случая се е заел юристът на болницата, сигнал ще бъде подаден и до  социалните служби.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)