Даниел Панов: Лъвът е национален символ, но нека експерти обсъдят постамента пред паметника на Левски

Велико Търново Лайф

01-09-2017, 18:36

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Кметът на Велико Търново Даниел Панов призова да спрат споровете около паметника на Васил Левски в старопрестолния град и проектираното през 2007 г. поставяне на скулптура пред него. В отговор на питане на общински съветници Панов подчерта, че идеята за фигура на лъв е етап от одобрен проект за реконструкция на парковото пространство пред монумента на Апостола.

С конкретни факти, документи и становища на уважавани великотърновци Даниел Панов обори твърдения на общински съветници за своеволия с целевите средства за честването на 180 години от рождението на Васил Левски.

„Преди да говорите нещо в общественото пространство, се запознайте предварително с фактите и не правете неверни и некоректни внушения”, обърна се Панов към общинските съветници от  БСП.

През 2007 г., по случай 170-годишнината от рождението на Дякона, започва реализацията на единствения и до днес официален проект за реконструкция на парковото пространство край паметника. Разработката е на проф. Константин Денев и арх. Лъчезар Лалев.

След първия етап теренът е облагороден, изградени са нови подходи и стъпала, монтирани са художествено осветление и съвременна поливна система.

Вторият етап предвижда поставянето на скулптурна фигура на монтирания пред паметника постамент. Авторите предлагат тя да бъде на лъв. През юли 2008 г. е сложен гипсов макет, а Община Велико Търново провежда допитване сред гражданите. 80% от получените в администрацията мнения са в подкрепа за фигурата на лъв.

През юли 2008 г. е потърсено и мнението на Общобългарски комитет „Васил Левски”. От организацията провеждат дискусия. Участват Георги Стефанов /председател на комитета/, Иван Димитров /изпълнителен секретар/, Станка Палазова, полк. Марко Златев, Петя Дурманова /учител/, Христо Станев /краевед/, Иван Панайотов /историк и бивш заместник-кмет по културата/, Иван Коев /заместник-председател на комитета/, Пламен Цветков /журналист/, Светла Атанасова /музеен уредник/, Желка Денева /общински съветник, полк. Райко Райков, Кунка Димитрова, майор Иванка Георгиева.

В становището след дебата на 29 юли 2008 г. е записано: „Общонароден комитет Васил Левски“ не приема фигурата на лъва в този вид, защото е голяма, модернистична, не се вписва в пространството и средата. Би могло да се обсъжда друга интерпретация на лъва, която да бъде в съзвучие с вече съществуващия паметник. Като алтернатива да се обсъди възможността за поставяне на лавров венец и надпис с текст“.

„От документите виждаме, че още през 2008 г. идеята пред паметника на Левски да има лъв не е отхвърлена, а са направени забележки за размерите и вида на фигурата. Дали е имало други разисквания в комитета, ние няма как да знаем – в Общината не са предоставяни последващи протоколи”, коментира Даниел Панов.

Във връзка със 180-годишнината от рождението на Васил Левски, през април Министерски съвет отпуска средства на Община Велико Търново за честванията и за довършване на втория етап от проекта. Авторите поставят хартиен макет, за да съобразят обема на проектната скулптура. Моделът няма нищо общо с визуализацията.

Личността на Апостола винаги е обединявала  българския народ. Васил Левски е герой, а свързаността му с лъва е естествена. Дали фигурата да бъде лъв, надпис или нещо друго, нека експертите да обсъдят идеите. Във Велико Търново има достатъчно компетентни и доказани с професионализма си архитекти, историци, художници и творци. Нека въпросът бъде решен след техните аргументирани становища, както и след одобрението на Министерството на културата”, завърши Даниел Панов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов