Димитър Главчев откри 15-ото издание на Международния панаир на традиционните занаяти в Габрово

Животът

02-09-2017, 15:36

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В международното изложение-базар се включват 130 майстори и занаятчии

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри 15-тия Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Главчев отбеляза, че с удоволствие е приел да бъде патрон на инициативата, защото това е стойностно събитие, свързано с българските традиции. "Приветствам ви за това, че не пестите сили, талант, трудолюбие и въображение и превръщате всяка година Етнографския музей в място, изпълнено с красота, настроение и радост", заяви Димитър Главчев. По думите му тази благородна и достойна инициатива е послание и символ, тя създава приятели навсякъде по света. Председателят на парламента подчерта, че тази година в международното изложение-базар се включват 130 майстори и занаятчии, които ще покажат своя талант чрез изделията си. "Те са живата връзка с националните и местните художествени традиции. Не се съмнявам, че всеки от вас ще представи себе си и страната си по достоен начин, а постиженията ви ще бъдат вдъхновяващ пример за вашите млади колеги", отбеляза Димитър Главчев. 
Международният панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово е организиран от Министерството на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”. В тазгодишното издание участват майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия, Румъния, Мароко, Иран. 
Тази година международната майсторска надпревара е по иконопис. Участниците - зографи от България, Русия, Украйна, Румъния и Албания, ще популяризират традиционните иконографски школи, характерните за тях техники, сюжети и материали. Мистериозната красота на Изтока е представена в изложба „Традиционните занаяти от Иран“. 
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев разгледа изделията на майсторите и занаятчиите, участващи в панаира. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов