Спартак Паскалевски представя изложбата си „А..? е Басня” във Велико Търново

Мисия

03-09-2017, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията включва серия илюстрации и живописни творби

Изложбата „А..? е Басня” на проф. д.изк.н. Спартак Паскалевски ще бъде открита на 5 септември (вторник) от 17:30ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Експозицията включва серия илюстрации и живописни творби, като илюстрациите са към новоизлязлата книга на дългогодишния търновски журналист и поет Антон Труфев – „Гарван гарвану око не вади”. Книгата е издадена от РНБ „П. Р. Славейков” – Велико Търново и ще бъде официално представена на конференция, посветена на 190-ата годишнина от рождението на Петко Славейков, която се навършва през ноември, но по време на изложбата ще има специален щанд, откъдето почитателите могат да закупят „Гарван гарвану око не вади”.

Поредицата от илюстрации на Спартак Паскалевски са основа за инвенции и интерпретации на алегоричния и метафоричен свят на Антон Труфев. Според художника алегорията и метафората въвличат не само в съдържателните аспекти на баснята, но и във въздействието им като естетически значения на формата и цвета.

Изложбата обхваща още три художествени раздела. Иронично фриволната серия „Амадеус” е вдъхновена от идеите на Моцарт за свободата, любовта, правото и справедливостта. Всяка от представените четири творби асоциира с отделна опера на Моцарт и развива посочените теми – за перипетиите на любовта (“Сватбата на Фигаро” и “Отвличане от сарая”), за щастието (“Вълшебната флейта”) и за справедливостта и неизбежното възмездие (финала на “Дон Жуан”). Художникът създава и творба, посветена на “Реквием” на Моцарт, на вечната борба между живота и смъртта, между човешкия порив към съвършенство и изпитанията на съдбата в тържеството на настъпващото финално умиротворение.
В триптиха “Фонтан на глупостта”  са включени вариации по теми от ироничното философско творчество на Еразъм Ротердамски, а диптихът “Когато…” носи духа на автобиографична самоирония.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов