Двудневен римски фестивал край Павликени събра стотици от цялата страна

Велико Търново Лайф

03-09-2017, 16:09

Снимка:

times.bg

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гостите видяха занаятчийски пазар и пазар на роби

Как се е появило грънчарството, какви са били правилата на Римския процес, как са се забърквали медицински отвари от билки и природни продукти, каква е била римската кухня, бяха част от атракциите, които предложиха организаторите от Историческия музей в града и Община Павликени и участниците – Сдружение за антични възстановки „Мос Майорум Улпие Сердице“ – София и Група за исторически възстановки „Дукс Антика“ – Свищов.

Гостите видяха занаятчийски пазар, станаха свидетели на това как „легионер излиза в почетна оставка“, пише times.bg. За децата бяха предвидени специални занимания и те стреляха с лък, търсиха истински керамични предмети в пясъчник, който наподобяваше археологически обект, след това описваха откритията си и ги почистваха.

Сериозен интерес предизвикаха и ястията и напитките от античната кухня, като всеки желаещ можеше безплатно да пробва Tisana (супа от варива – нахут, леща, жито с различни подправки), Ova elixa (пълнени яйца със зехтин, мед, кариандър, чер пипер и винен оцет), римски хляб, приготвен от елда, квас, вода и сол, Aliter Cvcvmeres (салата от краставици с мента, лук, меда, магданоз, оцет и кориандър), диня и пъпеш с мента, чудесното Mvlsvm (вино, подправено с мед, дафинов лист, чер пипер и кориандър).

Античният керамичен център е най-добре проучения обект от този тип в Югоизточна Европа. Изследователят му Богдан Султов още през 70-те години на миналия век го превръща в първия музей на открито в България. Той възстановява и цялата последователност на античното керамично производство.

Всичко, което изважда от земята, след това археологът превръща в строителни материали, затова и сградите в центъра сега са напълно автентични.

Днес вилата в местността „Върбовски ливади“ и прилежащия й керамичен център са уникален музей, разположен в естествената си среда, недвижима културна ценност с национално значение.

Това, което прави римската вила уникална и единствена по рода си, са разкритите, отлично запазени и експонирани пещи за строителна и битова керамика. Проучени са над 50 пещи, които потвърждават тезата, че там е произвеждана керамична продукция не само за нуждите на местното население, но и с цел търговия.

Наличието на множество грънчарски пещи и работилници, намерената в тях продукция и инструменти на старите майстори, предоставят възможността да се проучи античното керамично производство. То представлява дълъг и сложен процес, обезпечен от естествените находища на подходяща пластична глина в района. При проучването на комплекса са открити глинени съдове, лампи, бронзови апликации, мраморни плочки, пръстени и гривни, както и други земеделски оръдия на труда.

И днес римския фестивал край Павликени продължава. Всички присъстващи ще могат да  разгледат занаятчийския пазар, римския процес и демонстрацията на римска военна екипировка, античната мода, освобождаването на легионер в почетна оставка, пазара за роби, запалването на керамичните пещи, монетосеченето и други.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов