Третата си стихосбирка представи горнооряховчанката Таня Мезева

Мисия

05-09-2017, 13:01

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Специално участие взеха дует „Тюркоаз”, пианистът Борис Тодоров и фолклорен клуб „Балканика”

Своята трета стихосбирка представи пред почитателите на мерената реч горнооряховчанката Таня Мезева. Приятели от цяла България и почитатели на творчеството й се събраха в понеделник вечерта в Художествена галерия „Недялко Каранешев”, за да я поздравят. Представянето на книгата уважи и директорът на дирекция "Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки" Милена Николова.

За своите гости домакинята беше подготвила и специална изненада – за първи път тя представи пред публика (извън Фейсбук) своята нова страст – рисуването. Специално участие във вечерта на изкуството взеха и дует „Тюркоаз”, младия пианист Борис Тодоров и фолклорен клуб „Балканика”. Така, събрала в едно  поезия, музика, танц и рисуване Таня Мезева представи своята трета книга със стихове. Първата – „В душата ми валят сълзи//Навън вали доброта” излиза през 2014 г. Сборникът се появява година след голямата трагедия в живота на поетесата – убийството на сина й Тихомир. По това време поезията е единственият отдушник за скръбта на майката и книгата е разделена на две. Едната част е посветена на болката, а другата – на оцеляването и нещата, които те задържат в живота, въпреки нещастието.

Новата стихосбирка отново е двустранна и двугласна. Как ще се възприеме от читателя може би зависи от това на коя корица ще попадне първо. От едната страна е „Поглед към звездите” – стихове, посветени на Тихомир и родени от болката по него. Ако попаднеш на другата корица обаче, виждаш „Мост към любовта”. Не става дума за любов към един човек, а към живота, към семейството, приятелите, пояснява самата авторка. Тук са стихове за съпруга, големия син, внучката - голямата радост в живота на изстрадалото семейство.

"Поглед към звездите" или „Мост към любовта" – това са двете корици на новата стихосбирка. Книгата е подготвена от горнооряховското издателство Cefo Design, а художник на кориците е Вера Петрова. Редактор на книгата е Емилия Косева, която в началото на вечерта представи авторката пред събралата се публика.

Във фоайето на Галерията Таня Мезева беше подредила свои картини и рисувани камъни, създадени в последната година. Народните танци са другата голяма страст на поетесата и тя от три години е част от „Балканика”. Затова и в края на вечерта, домакинята се хвана на хорото, увлякло почти всичките й гости.
Всички тези творчески страсти Таня Мезева съчетава с работата си на социален работник. Вече 35 години работи в социалната сфера. Минала е през много длъжности и познава системата от всички страни. Сега е областен координатор по проектите на Агенцията за социално подпомагане. За себе си Таня Мезева е убедена, че това е нейното място и социалната работа е нейната мисия. Другата част от живота е изкуството, което изважда навън както болката, така и радостта и светлината.

"Ще продължавам да пиша", обещава тя в последния стих от третата си книга. Следващият й проект я връща към първия й творчески опит – книга за деца. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов