Обичаят „Хотнишки мизлиш” донесе поредно отличие на Хотнишките баби

Мисия

06-09-2017, 09:00

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той изразява местните драми и неволи, селските чешити, различните ситуации

Обичаят „Хотнишки мизлиш” на „Хотнишките баби” впечатли журито на 16-ия национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в град Неделино, съобщи Общинско радио Велико Търново. Събитието се проведе на 3 септември, а тричленно жури с председател проф. Милчо Василев, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, удостои състава ни с бронзово отличие. Формации от България, Македония, Литва, Швейцария и Гърция взеха участие на фестивала в град Неделино тази година.

„Мизлиш” означава вечерна раздумка на пейката, когато жените се събират, за да си починат от тежката работа. Хотнишката диалектна дума идва от арабски – „Маджлис” е място за събиране, съвет, парламент, уточни за Общинското радио секретарят на Народно читалище „Светлина-1895” в Хотница Наташа Пенова. „Това е обичай, който изразява хотнишките драми и неволи, селските чешити, различните ситуации. Представяме по-старинен вариант, за да се върнем назад във времето, когато не е имало толкова средства за комуникация. Мъжете навремето са имали много места за „чесане на езиците” – пазари, кръчми, пътувания. На раздумката пред дома жената се наслаждава на сладостта в човешкото общуване. В този малък селски парламент става ясно, че животът в малкото селце е бил по-интересен дори от сериалите днес, дори и от Парламентарния контрол”, с усмивка коментира Пенова.

Думата в хотнишкия диалект по всяка вероятност идва от турски език, но е видоизменена от „маджлис” в „мизлиш”. И днес в редица арабски страни законодателният орган се нарича „Маджлис”.

„Хотнишките баби” имаха наситен с участия летен сезон. Те се завърнаха като лауреати от Националния петропавловски събор и Националния конкурс „Усукано по килифарски”. Включиха се и във фестивала на баницата в Балван. Следващото събитие от графика им е на 23 септември в с. Самоводене.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов