122 творби на Атанас Василев дариха близките му на ХГ „Борис Денев”

Мисия

07-09-2017, 07:22

Снимка:

Диди Христова

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представят картините в ретроспективна изложба

Художествена галерия „Борис Денев” представя изложба по повод дарението на 122 творби, направено от близките на художника Атанас Василев.

Графикът Атанас Василев е роден в Горна Оряховица на 1 август 1942 година. През 1969 година завършва в София Висш институт по изобразително изкуство „Николай Павлович” – сега Художествена академия, специалност „илюстрация”, в класът на Веселин Стайков. Твори в областта на кавалетната графика, рисунката, оформянето на книгите. Художествен редактор е в издателство „Медицина и физкултура”, в „София прес” и „Български художник”. В конкурсите на Комитета за Култура през 1975, 1976 и 1977 година графикът Атанас Василев е награден с ІІІ награда за най- хубави илюстрации на книга. Участва в множество окръжни и национални изложби на илюстрацията и изкуството, на книгата, в биенале на графиката в Осло, Любляна, Хелзинки, както и в триеналето на рисунката във Вроцлав. Негови творби са част от частни колекции в Норвегия, Германия, в музея за изобразително изкуство – „Александър Сергеевич Пушкин”– Москва, музея „Лев Николаевич Толстой” в Москва и не на последно място Художествена галерия „Борис Денев” Велико Търново.

„Уникалността на всеки художник се състои не толкова в тематично отразяване на нещата, колкото в стилът и изразните средства, с които си служи. Изкуството на Атанас Василев има свое особено място в българската история на изкуството поради няколко причини. Богатото многообразие, което откриваме в творчеството му говори за широкоспектърен мироглед. Техническите похвати и стилът показват високо ниво на изказност. Солидната рисунка, живата линия, темпераментният щрих, артистично разлятото петно  са сред белезите на неговия стил, което води до различни концепции за композиция, колорит, игра между тъмното и светлото, между силуетите. В творбите си Атанас Василев засяга теми, обхващащи различни исторически събития и личности. Творбата „Жил” е с почит към Антоан Вато, а житейските проблеми в съвременната действителност намират своето отражение в цикъла „Клоунада”, „Комедиант”, цикълът „Социалните страдания на граф Толстой”. Стиловото многообразие, за което споменах, откриваме в класическия пейзаж – „Велико Търново” и кубистичните почти витражни обеми в „Пейзаж ІІ”, в религиозно-митологичните сцени, които вълнуват твореца, намерили отражение в цикъла „Тезей и минотавъра”. Многообразието и уникалността в творчеството на Атанас Василев присъства и в творбите с детска тематика, отразяващи конструкции и детски игри.” – казва директорът на ХГ „Борис Денев” Николай Сираков. 

Изложбата се открива днес 0 7-ми септември, от 18 часа. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов