50 творци се изявяват в Нощта на Самоводската чаршия тази година

Велико Търново Лайф

07-09-2017, 14:47

Снимка:

архив, ТИЦ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Миналото и настоящето в занаятите и изкуството събира в едно тази година едно от най-интересните събития в културния календар на Велико Търново. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия се провежда за седма поредна година, но за втора – във формата на Фестивал на занаятите, информира Общинското радио, цитирайки управителя на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” Борислав Йорданов.

От 22 до 24 септември Улицата на занаятите кани великотърновци и гости на поредица от събития и интересни атракции. Програмата започва още в 10 часа на 22 септември с изложение на занаятчии в страната. Над 50 творци от страната ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, кожени изделия и др. В базар ще се предлагат продукти и храни с еко произход, ръчно изработена юфка, сирена и сладка, продукти от козе мляко, лютеница, печени кестени.

В своите работилници майсторите от чаршията ще дават уроци на желаещите. На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, пърформанси, интерактивни игри и детски пърформанси.

10 млади художници от Сърбия, Македония и България ще се включат в Международния пленер „Живопис” на чаршията. Те ще рисуват на открито между 18 и 23 септември, а на 24 септември творбите им ще бъдат показани в благотворителна изложба в бар „Хипстър”. По време на фестивала в пространството пред заведението ще бъде изградена и скулптурна инсталация на възпитаниците на Факултета по изобразителни изкуства при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Иван Николов, Сергей Печинов и Кирил Георгиев.

Звездата на събитието безспорно е виртуозът Теодосий Спасов. Концертът му започва от 20 часа на 22 септември. Преди това пред публиката ще бъде представен етно проектът на Иван Попа от „Оратница”. В събота, 23 септември, ще свири великотърновската група „КОВУ”, а след това – музикантите от „Коприва”.

Есенните празнични вечери завършват с атрактивно огнено шоу от 22 часа.

Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите се организират от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” и Община Велико Търново, с помощта на партньори и спонсори.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов