Стопанска академия посрещна новите задочни студенти в ОКС „бакалавър”

Мисия

08-09-2017, 09:23

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обучението се осъществява в четири факултета

В Стопанска академия „Димитър А. Ценов” официално бе открита новата учебна 2017-2018 година за първокурсниците, обучаващи се в задочна форма в ОКС „бакалавър”. На тържествена церемония в аулата на свищовското висше училище новоприетите студенти приветства зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Марияна Божинова. От името на ректора доц. д-р Иван Марчевски и на академичното ръководство, проф. Божинова поздрави първокурсниците с „Добре дошли” в град Свищов и в Стопанска академия. „Поздравявам Ви за Вашия съдбовен избор, маркиращ успешния Ви житейски път. Вашият прием е специален и с това, че тази година на 1 септември Стопанска академия чества 105 години от завещанието на големия родолюбец и дарител, видния свищовски търговец и предприемач – Димитър Апостолов Ценов, завещал цялото си имущество за създаване на висше търговско училище в родния му град по подобие на германските висши училища.

Това е най-големият индивидуален дарителски акт в България, в сферата на образованието”, каза проф. Божинова. Като друг важен акцент от прием 2017 зам.-ректорът отличи факта, че в задочна форма на обучение е осъществен и платен прием, който представлява 80 % от приема по държавна поръчка в същата форма. „Свищовската Алма матер е институция с вече 81-годишна история и е устояла във времето съчетавайки традициите с иновациите. Нашата мисия е да предлагаме обучение, отговарящо на потребностите на бизнеса и администрацията. За тази цел, учебните планове, по които ще се обучавате в отделните специалности са съобразени именно с тези потребности”, подчерта проф. Божинова. Тя поясни, че включените в учебните планове дисциплини се разделят на фундаментални, които осигуряват широкопрофилна подготовка в сферата на икономиката и управлението, и специални, които формират необходимите знания и умения за успешна професионална реализация в съответната специалност. Проф. Божинова обясни на първокурсниците, че обучението се осъществява в четири факултета и представи развиваните към тях 17 специалности в ОКС „бакалавър” от съответните катедри. Зам.-ректорът представи и деканите на факултетите, които бяха на официалната трибуна за да поздравят новоприетите студенти: проф. д-р Любчо Варамезов – факултет „Производствен и търговски бизнес”; проф. д-р Виолета Краева – факултет „Мениджмънт и маркетинг”; проф. д-р Йордан Василев – факултет „Финанси”; доц. д-р Росица Колева – факултет „Стопанска отчетност”.

От името на деканите, приветствие към първокурсниците отправи проф. д-р Виолета Краева. Тя запозна новите студенти с организацията на работа във факултетите и с правилника за организация на учебния процес в Стопанска академия. Работата на академичните центрове и звена, с които студентите ще контактуват по време на обучението си, представи главният координатор на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, гл. ас. д-р Радосвета Кръстева – Христова. Първокурсниците получиха информация за услугите, които ще могат да ползват от кариерния и от международния център, от отдел „Студентска политика”, академичната библиотека, от центровете за следдипломно, факултативно и професионално обучение. Представени бяха и важни за студентите рубрики от сайта на Стопанска академия www.uni-svishtov.bg.

Очните занятия за задочните студенти от първи и от трети курс се провеждат в периода 7-19 септември. Учебната година за студентите в редовна форма на обучение ще бъде официално открита на 18 септември.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов