Творения от Международен скулптурен симпозиум ще украсят търновски парк

Мисия

09-09-2017, 08:52

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В старата столица участниците представиха авторските си проекти

В конферентният център на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“участниците в Международния скулптурен симпозиум „Пространства – скулптурни обекти и пластика в екстериорна среда – Велико Търново 2017“ представиха своите авторски проекти, които ще бъдат експонирани в обществени пространства във Велико Търново. На презентацията присъства Заместник кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков.

Творците са емблематични имена в съвременната  скулптура от различни поколения, с множество награди и участия в международни и национални симпозиуми. Авторите от България и Македония творят в откритото пространство пред корпус „Скулптура” на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Шестима от тях работят с мрамор, а един – с метал. Две от дамите, включили се във форума, изработват дървопластики.

Пет от мраморните творби, изработени от скулпторите след тяхното завършване, ще бъдат монтирани в парка „Колю Фичето” и ще допринесат за изграждането на още по-добрата и интересна паркова среда. Иван Русев, Емил Бачийски, Свилен Костадинов, Георги Минчев, Венко Тонков, Милен Джановски, Красимир Методиев, Гордана Хаджи-Николова (Македония) и Мара Латева са участниците в скулптурното събитие тази година.

Авторите благодариха за възможността да участват в това уникално събитие, организирано от Съюза на българските художници в старата столица и Община Велико Търново. Творците изказаха благодарност за прекрасната организация и увериха, че работят с радост и удоволствие за да реализират своите проекти.

Симпозиумът се осъществява с финансовата подкрепа на общинската програма „Изкуство и култура”. Основен партньор е Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий”, Арт център „Илинденци”, клуб „Св. Патриарх Евтимий” - Велико Търново и „Илинденци мрамор” АД, с. Струмяни, обл. Благоевград, 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов