Спасиха от изпепеляване 150 декара гори и 1500 дка царевичен блок

Крими

10-09-2017, 11:31

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Пожарникари, горски и доброволци гасиха сериозен пожар край Сухиндол

Няколко пожара, причинени от човешка небрежност са бушували във Великотърновско в петък и събота, показва справка в бюлетина на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

На 8 септември лумнал пожар в смесена общинска гора край Сухиндол. Сигналът е подаден в 16.49 ч. Произшествието е ликвидирано чрез съвместни усилия. На мястото своевременно се явили огнеборци, горски служители и доброволци.

Срещу стихията се изправили шестима огнеборци от Павликени с две пожарни, един тричленен екип от В. Търново, един автомобил и трима спасители от сектор СОД, служители на Държавно горско стопанство  „Болярка“, членове на Доброволно формирование гр. Сухиндол и земеделска техника от района. На място на произшествието е присъствал лично директорът на областната пожарна дирекция инж. Красимир Кръстев.

С общите им усилия е спасена 150 декара общинска гора, подпалена от човешка немърливост. Пожарът обаче погълнал 6 дка с иглолистни и широколистни дървета.  

Три зърнокомбайна, частна собственост са се запалили по време на работа в полето, показва бюлетинът на огнеборците. Тяхната намеса е предотвратила разрастване на огъня, като в единия от случаите е спасен царевичен блок от 1500 дка. Въпросното произшествие възникнало в събота, на 9 септември край павликенското село Върбовка. Сигналът е подаден в 14.52ч. Унищожен е адаптер за царевица, наклонена камера, ротор, сито и долната част на кабината на машината.

Малко по-рано същия ден пламнал комбайн и в местността Блатото край Свищов, за щастие няма сериозни щети. До пристигане на огнеборците, работниците успели сами да изгасят огъня.  Дежурният екип на пожарната е извършил охлаждане на двигателния отсек, откъдето е тръгнало запалването.

В 14.47 часа в съботния ден, в Оперативен център –  Велико Търново е получен и сигнал от П. Тръмбеш. Зърнокомбайн горял и край с. Обединение. Произшествието е ликвидирано от полскотръмбешки пожарникари.

На четири места в региона вчера са горели и сухи треви, подпалени заради небрежна човешка дейност. Огнеборците не са допуснали разрастване и нанасяне на щети 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов