Театър ВЕСЕЛ открива своя 20-и артистичен сезон през септември

Велико Търново Лайф

12-09-2017, 11:48

Снимка:

театър Весел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Рожденият ден на кукленци ще е част от културната програма на Велико Търново през март

На 16 септември Театър ВЕСЕЛ ще представи един от най-  популярните си спектакли – „Телефон 112… Позвъни!”. Събитието е част от кампанията на bTV „Да изчистим България заедно” във Велико Търново. След спектакъла всички желаещи – малки и големи – могат да участват в инициативата около паметника „Асеневци” до Художествена галерия „Борис Денев”, откъдето ще има пряко включване в обедните новини на електронната медия Това ще бъде емоционално преживяване за децата след срещата им с героите от спектакъла „Телефон 112… Позвъни!”.

След откриването на сезона на 23 септември Театър ВЕСЕЛ ще участва в инициативата „Нощ на Самоводската чаршия” – събитие, което организират Община Велико Търново и ТИЦ „Царевград Търнов”. Търновските кукленици ще участват в събитието с версия на спектакъла „Не се предавай!” на български, руски и английски език. Идеята е да се представи един емоционален, динамичен, интерактивен спектакъл, в който да се включи и публиката.

Следващата изява е в поредното издание на „Нощ на театрите”. На 4 ноември от 11,00 часа в салона на читалище „Искра” търновските зрители ще могат да видят култовото представление „Храбрият оловен войник”, което е в репертоара на театъра повече от 15 години и е донесло изключително много награди – не само в България, но и по света. На същата дата отново в читалище „Искра” от 17,00 часа ще се играе интерактивния спектакъл „Не се предавай”.

С участие на ЕКСПО 2017 в Астана – столицата на Казахстан – стартират и международните изяви на Театър ВЕСЕЛ. През септември там се провежда Международен куклено-театрален форум – едно грандиозно събитие, включено в рамките на световното изложение. Участието на търновските театрали със спектакъла на английски език  „Do not give up!” се реализира с изключителната подкрепа на Национален фонд „Култура” към МК. Този фестивал е  среща с театри от целия свят. През октомври Театър ВЕСЕЛ е гост на още един Международен фестивал в Алба Юлия в Румъния. Там ще бъде представен „Храбрият оловен войник” на румънски език. Следват фестивални участия в Тунис, Русия и отново в Казахстан.

Настъпващият театрален сезон е особено скъп за търновските кукленици. През 2018 Театър ВЕСЕЛ навършва 20 години. Събитието ще бъде част от културната програма на Велико Търново в дните преди 22 март – Празника на града.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов