Великотърновските училища и детски градини са готови за новата учебна година

Мисия

13-09-2017, 13:10

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предстои саниране на ПМГ „Васил Друмев“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“

Училищата и детските градини във Велико Търново са готови за посрещането на новата учебна година. Материално-техническите бази са в оптимално състояние и предоставят необходимите условия за образователен процес. Извършени са текущи ремонти в класните стаи, санитарните възли, учебните кабинети и коридорите. Всички образователни институции са обезпечени с основен и с алтернативен източник за отопление през есенно-зимния период. Осигурени са пропускателните режими.

Налична е необходимата литература – познавателни книжки, учебници и учебни помагала. Няма незаети педагогически позиции, нито неправоспособни специалисти.

Детска градина „Слънце” е с изцяло обновена пристройка. Ново кухненско помещение и реконструирани санитарни възли очакват малчуганите в ЦДГ „Здравец”. ЦДГ „Ивайло” във Велико Търново, забавачката с. Шемшево и общинският Център за личностно развитие и подкрепа ще имат основно ремонтирани покриви през новата учебна година. Същото важи и за сградата на ОУ „Димитър Благоев”. На финал е пълното обновяване на детските площадки в ЦДГ „Соня” и детска ясла „Мечо пух”.

Предстои прилагане на пълен комплект от мерки за енергийна ефективност в пет великотърновски училища, по проекти от интегрирания план за градско развитие на старопрестолния град. По време на първия етап ще бъдат обновени сградите на Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Сроковете, свързани с процедурите, не позволяват отлагане на реконструкциите за последващи ваканционни периоди. След проведена работна среща и по изискване на кмета Даниел Панов е създадена необходимата организация на провеждане на качествен учебен процес. Докато траят ремонтните дейности в ПМГ „Васил Друмев“, учениците ще бъдат настанени в сградата на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“. Временното преместване се налага с цел осигуряване на оптимални условия за провеждане на часовете, както и за гарантиране здравето и сигурността на учениците, педагогическите колективи и служители. Очакванията са ремонтните дейности да приключат в рамките на два месеца.

Вторият етап предвижда прилагане на мерки за енергийна ефективност в сградите на СУ „Емилиян Станев“ и ОУ „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново, както и в ОУ „Неофит Рилски“ – Килифарево.

Оптимизацията на образователната мрежа в сферата на училищното и предучилищното образование бе извършена далеч преди въвеждането на системата на делегирани бюджети. Шест са малките училища, които функционират извън общинския център - в селата Водолей,  Ресен, Самоводене, Балван, Леденик и Церова кория. Учебните заведения в селата Самоводене, Балван и Церова кория са средищни, като последното е от типа защитено (с под 50 ученици).

Община Велико Търново вече работи с конкретни мерки по изпълнението на националната стратегия  и механизъм за обхващане и задържане на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст. Изготвени са обстойни списъци за децата и учениците, подлежащи на прием в образователните институции през учебната 2017 и 2018 г. Утвърден е броят на записаните възпитаници в детските градини и училищата. Изготвен е сравнителен анализ на двата списъка, набелязани са необхванатите в учебния процес деца, определени са екипи от специалисти, които ще работят в района на всяко населено място с училище и детска градина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов