25 машини участваха в първия по рода си парад на спасителна и пожарна техника в Горна Оряховица

Животът

13-09-2017, 16:27

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Специални гости на парада бяха децата от ДГ „Бодра смяна”

Общо 25 машини участваха в първия по рода си парад на спасителна и пожарникарска техника и оборудвани, който се проведе в района на сектор „Специализирана оперативна дейност” в Горна Оряховица. Повод за това е Седмицата на пожарната безопасност и предстоящият професионален празник на служителите от структурите на „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР. Гости на демонстрациите на техника бяха кметът инж. Добромир Добрев, областният управител проф. д-р Любомира Попова, началници на служби от системата на МВР, ръководители на институции и фирми.

Машините, които участваха в парада са на щат в Сектор „Специализирани оперативни дейности” Горна Оряховица, РСПБЗН – Горна Оряховица и РДПБЗН – Велико Търново.

АТВ за спасителни дейности при планински и труднодостъпни райони в тежка зимна обстановка, „Ланд Роувър“ - спасителен автомобил с повишена проходимост и хидравлични режещи и разпъващи инструменти за действие при ПТП, „Форд Рейнджър Алпи“, окомплектован с алпийско оборудване, „Форд Транзит“ с водолазно оборудване, „Ивеко Дейли“ за радиационна, химическа и биологична защита с моторни и ръчни пръскачки за обеззаразяване, комплект за ограничаване на разливи на опасни вещества, помпа и резервоар за агресивни течности и химическо оборудване за предотвратяване на произшествия с опасни вещества, химически аварии и радиационно замърсяване, пожарогасителни и водоснабдителни ЗИЛ-ове, „Татра“ 8х8 за транспортиране на техника и личен състав, „Ивеко Тракер“ с кран и сменяеми контейнери за реагиране при наводнения бе малка част от техниката, представена в навечерието на празника.

Специални гости на парада бяха децата от ДГ „Бодра смяна”. Малчуганите бяха особено впечатлени всъдехода „Амфибия“, който се ползва за спасяване и евакуация в труднодостъпни или наводнени местности. Амбифията може да евакуира едновременно до 16 души и е пригодена за преминаване през наводнени участъци. На въоръжение в сектор „Специализирани спасителни дейности“ са 2 такива автомобила.

РДПБЗН във Велико Търново е една от 28-те дирекции в страната, а в структурата на Дирекцията са създадени 7 Районни служби. На 11 ноември 2009 г. Народното събрание приема промени в Закона за МВР, с които Главна дирекция „Гражданска защита“ става национална специализирана структура на МВР. През 2015 г. от 28 групи за спасителни дейности към Регионалните дирекции по пожарна безопасност и защита на населението са създадени 8 сектора „Специализирани оперативни дейности“. Един от тях е в Горна Оряховица, припомни началникът на сектора главен инспектор инж. Стефан Личев.

Секторът извършва дейности на територията на Великотърновска и Габровска области, част от областите Плевен и Ловеч, общините Антоново и Омуртаг. С присъединяването на сектора към РДБПЗН дейностите на спасителите и пожарникарите се увеличават с цел пълна защита на населението. Това включва ликвидирането на големи и сложни пожари, химически аварии, радиационно и биологично замърсяване, наводнения, земетресения, катастрофи, свлачища, както и водолазни дейности. Служителите на сектора, заедно с колегите от РСПБЗН, участват в издирване и спасяване на граждани, разкъртване и разчистване на конструкции, рязане и разпъване при катастрофи и т. н. Сред произшествията, в които са се включвали, са изтичане на солна киселина в Горна Оряховица през 2003 г., наводненията в Цар Калоян през 2005 г. и в Мизия през август 2014 г., ПТП с изтичане на стирен в Дебелец през 2011 г., издирване на телата на затрупани туристи в Крушунските водопади през 2015 г., експлозията в Хитрино и др. Те участват и в международни мисии, сред които земетресението в Турция през 1999 г., инцидентът с кораба „Хера“ през 2004 г., катастрофа с пътнически автобус в Сърбия през същата година. 
Въпреки трудностите, които срещат, служителите на сектора съвместно с пожарникарите ще продължават да се доказват и ще се борят рамо до рамо с тях за ликвидиране на пожари, аварии, катастрофи, каза още инж. Личев. Спасителите бяха поздравени и от областния управител инж. Любомира Попова и децата от ДГ „Бодра смяна“.

Демонстрация на спасяване на пострадал по алпийски способ направиха Милко Николаев, Петър Янков и Калин Йорданов от СОД. Те показаха т. нар. наклонен тролей, прилаган в случаи, когато техника не може да достигне до пострадалия.

Тролеят е най-често използваният метод за спасяване, като евакуираният се спуска по наклонено въже, а алпинистите следят за баланса. Преди да започне спасителната акция при нужда на пострадалия се оказва медицинска помощ и се имобилизира. Доста често спасители от СОД – Горна Оряховица използват способа при спасителни акции от скални венци в областта. Най-голямата система, изграждана от спасителите досега, е 200 метра.

След  демонстрацията всеки, които пожела, можеше да разгледа отблизо техниката и да получи по-подробна информация за нея. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов