Цветан Цветанов: След десетилетия на дебати, в момента има воля за Закон за великите стари столици

Животът

13-09-2017, 18:53

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Законопроект, поставящ специален акцент върху старите български столици ще даде възможност държавата целево да подпомогне развитието на културния туризъм. Това заявиха днес в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и другите народни представители от Великотърновския район в най-голямата парламентарна група – инж. Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова. Заедно с тях на брифинга, на който бе представена идеята, присъства представител на Община В. Търново, в лицето на арх. Донка Колева.

Законът за великите стари столици Велико Търново, Плиска и Преслав се изготвя в диалог с местната власт, гражданското общество и експертите, за да може да се популяризира страната ни и да се покаже богатото ни културно наследство. По думите на Цветан Цветанов точно затова се нуждаем от такова законодателство.

Икономическият растеж, който има страната в момента дава възможност да се правят подобни политики, коментира още Цветанов, който припомни, че през последните десетилетия са водени много дебати дали да има Закон за великите стари столици на България. „Днес имаме политическата воля това да се случи“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ, избран от Великотърновския район Цветан Цветанов.

Цветанов, заедно с председателя на Комисията по културата и медиите в парламента Вежди Рашидов ще търсят съгласуване и с останалите парламентарни групи, като бе изразена надежда за подкрепа, без значение от политическата принадлежност. „Много по-силно би звучало, ако всички парламентарни групи подкрепят един такъв законопроект, който може да ни обедини“, коментира Цветанов

Подобен закон ще реши огромна част от проблемите на местната власт, категорични бяха представителите на общините, стари български столици. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов