Оръжейници отново на бунт в Търновско

Животът

14-09-2017, 08:31

Снимка:

velikotarnovo.utre, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Липсата на лиценз стопира търговските сделки на военния завод „ЕМКО”

Работниците от оръжейното дружество "ЕМКО" отново ще излязат на протест днес от 11 до 12 часа във великотърновското село Вонеща вода в Хаинбоаз. Негодуванието на ангажираните в обособеното производство на площадките в Трявна и Белица се надига отново след по-малко от месец, заради спрения лиценз за търговия с продукти, свързани с отбраната. Липсата на лиценз стопира търговските сделки на военния завод и води до опасността работниците да останат без препитание. Организатор на протестните действия е инициативна група от работници и служители на „ЕМКО“ ООД.

Преди предстоящата акция, инициативната група разпространи позиция по медиите и до заинтересованите институции. В нея се припомня, че на 25 юли тази година Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС прие решение за спиране на издадените на „ЕМКО“ Лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, както и Удостоверения към него.

На 21 август стотици работници излязоха във Вонеща вода в Прохода на Републиката да протестират, в резултат на което получиха уверения от министъра на икономиката, че след отстраняването на различни нарушения, засечени от служба КОС в МВР, той ще бъде отново възстановен.

По думите на работещите в завода, ръководството на дружеството е отстранило всичко, квалифицирано като нарушение от страна на проверяващите органи, което е било и удостоверено и от служба КОС още на 29 август. "Към настоящия момент лицензът на дружеството не само не е възстановен, но и „ЕМКО“ ООД продължава да търпи санкции от страна на официалните институции, изразяващи се във възпрепятстване на нашата търговска дейност в Република България с български дружества с мотив, че е спряно действието на външнотърговския лиценз – обстоятелство, нямащо отношение към търговията в страната, пишат в отвореното писмо работниците.

Инициативната група на протестиращите твърди, че неоснователно и незаконосъобразно се задържа експедицията на реализирана и предадена на друго българско дружество продукция на завода, което води до загуби в размер на десетки милиони за българската държава.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов