Зам.-министър Деница Николова откри обновената сграда на горнооряховско училище

Велико Търново Лайф

14-09-2017, 13:56

Снимка:

Община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова и кметът на Общината инж. Добромир Добрев откриха на връх Кръстовден изцяло обновената сграда на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Горна Оряховица. Заедно с тях лентата на реновираната сграда на учебното заведение прерязаха кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов, началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева и директорът на училището Маргарита Атанасова. На откриването присъстваха и ръководството на Общината, екипът на проекта, по който се реконструира училището, представители на фирмата изпълните, на инвеститорския контрол, учители, ученици, родители. Водосвет за здраве и успех на всички отслужи архиерейският наместник отец Николай.

„Това беше забравено от дълги години училище. Разработваме проекта от 2014 г., днес мечтата ни вече е реалност. Стана прекрасно училище, благодаря на екипа, който работи по проекта”, каза при откриването инж. Добромир Добрев.

„За мен е удоволствие да бъда днес тук. Оперативна програма „Региони в растеж“ дава възможност за ежегодно обновяване на образователната инфраструктура в страната. Насочваме немалки ресурси към нея и съм щастлива да ви информирам, че заедно с НСОРБ и с подкрепата на правителството осигуряваме още 213 млн. лв. за 22 общини за проекти в образователната инфраструктура. До 2023 г. сумата ще е 0,5 млрд. лв., което ще покрие в голяма степен нуждите й. В предходния период са изпълнени 226 проекта”, посочи зам.-министър Деница Николова, пожелавайки успешна учебна година на всички.

Благодарности към екипа, работил по обновяването на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ изказа и директорът му Маргарита Атанасова, на която инж. Добромир Добрев подари икона на Светите братя. Гостите на церемонията по откриването бяха поздравени с химна на училището, изпълнен от възпитаници на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Реализирането на проекта „Подобряване на образователната среда в гр. Горна Оряховица” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. започна на 16 септември 2016 г. „Св. св. Кирил и Методий“ е вторият обект по проекта, който е част от Инвестиционната програма на Община Горна Оряховица. Стойността на енергийно-ефективната реконструкция и модернизация, обзавеждане и оборудване възлезе на 1 602 538 лв. Строително-ремонтните дейности включват основен ремонт и обновяване на сградата и прилежащото дворно място, въведени са мерки за енергийна ефективност, изградена е достъпна среда. Напълно обновено е оборудването и обзавеждането в 9 класни стаи, кабинет по музика и биология и медицинския кабинет. Обзаведени са и две спални помещения и зала за неформални контакти.

С модернизирането на учебното заведение ще се подобри образователната и работната среда на 225 деца и на 30 души персонал, с което ще бъде постигната една от основните цели на проекта – да се осигури подходяща образователна инфраструктура, допринасяща за подобряване условията и ефективността на образователната система.

В рамките на Проекта бе реконструирана ДГ „Бодра смяна”. Предстои завършване на ремонтните дейности и обновяване на обзавеждането и оборудването на ДГ „Елена Грънчарова”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)