Първият звънец удари за 3 123 ученици от общинските училища в Община Горна Оряховица

Мисия

15-09-2017, 14:35

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

324 от тях прекрачиха за първи път училищния праг

С издигане на националното знаме и посрещане на училищните знамена започна първият учебен ден в училищата на Община Горна Оряховица. 3 123 ученици влязоха в класните стаи на общинските училища. 324 от тях прекрачиха за първи път училищния праг. Всички първокласници от Общината получиха на първия учебен ден книжка с послание от кмета инж. Добромир Добрев.

Инж. Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева посрещнаха първия учебен ден заедно с учениците от СУ „Георги Измирлиев”. За тях днес е двоен празник, тъй като и двамата изпращат първокласници. В Гимназията на първия учебен ден бе и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов. „Честитя празника на всички Вас и пожелавам здраве, откривателски дух и търпение. Помнете, че Ви обичат и вярват във Вас”, поздрави учениците инж. Добрев. Градоначалникът подари на училището икона на Светите братя Кирил и Методий. Ученици и учители бяха поздравени и от директора на училището Криси Аврамова. Тя приветства всички с първия учебен ден и им пожела на добър час в света на науката и познанието. Поздрав към присъстващите на празника отправиха деца от училището, малчуганите от ДГ „Елена Грънчарова”, първокласниците Ан-Реджина Кушева и Борис Кирилов, и Снежана Гашевска от дванадесети клас.

СУ „Георги Измирлиев” посрещна учебната година с три нови придобивки – мултифункционални спортни игрища, обновено фоайе и училищен музей. Във фоайето на училището са монтирани букви, изработени от учениците по проект „Твоят час”, които са копие на буквите от Двора на кирилицата в Плиска. Специално за откриването на учебната година, гост на училището бе и създателят на Двора на кирилицата - Карен Алексанян.

Народният представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева и директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки Милена Николова уважиха откриването на учебната година в обновеното ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Заместник-кметът Деница Коева и секретарят на Общината Анелия Димитрова удариха първия звънец заедно с учениците от СУ „Вичо Грънчаров”. Гост на празника в ОУ „Иван Вазов” бе заместник-кметът Николай Георгиев. Представители на Дирекцията уважиха тържествата във всички общински училища.

Общо 3 123 ученици започнаха новата учебна година в общинските училища на Община Горна Оряховица. За 324 от тях училищният звънец удари за първи път. За първи път през настоящата година приемът в 1 клас в основните и средни училища в Горна Оряховица се осъществи по изготвена и утвърдена от Кмета на общината система от правила за електронен прием.

По предложение, изготвено на база на решение на Общинския съвет, Министърът на образованието издаде заповед, публикувана в ДВ бр. 58, относно преобразуване чрез вливане на ПГСС „Боруш” с. Крушето и ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” Горна Оряховица в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”. В новообразуваното училище ще се обучават 278 ученици в дневна форма.

В държавните професионални гимназии учениците са 1 057, от които 946 в дневна форма на обучение. През новата учебна година има 3 нови специалности в държавните професионални гимназии. В ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” новата специалност е „Промишлена електроника” (дуално обучение), в ПГЛПИ „Атанас Буров” – специалност „Икономика и мениджмънт” и в ПТГ „Васил Левски” – специалност „Ремонт на летателни апарати”.

В пет от общинските училища са разкрити групи за задължителна предучилищна подготовка на 5 и 6-годишни деца. Това са СУ „Вичо Грънчаров”, СУ „Георги Измирлиев”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Паисий Хилендарски” и ОУ „Климент Охридски” – Драганово. Децата в тях са 59. Общият брой на децата в общинските детски градини е 1 185, от които 24 в 2 яслени групи.

Във всички общински училища и детски градини в Общината са доставени безплатните учебници и учебни помагала, както и задължителната училищна документация. В двете средищни училища в общината – в селата Върбица и Поликраище е осигурен транспорт за пътуващите ученици и са създадени условия за целодневно обучение. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)