Горнооряховската прокуратура се самосезира заради фипротила в яйцата

Животът

15-09-2017, 16:43

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ще проверяват фермата в Поликраище

Горнооряховската прокуратура се е самосезирала и започва проверка на птицефермата в Поликраище, която е сред уличените за яйца, заразени с фипронил в последните дни. Ще се проверява дали са нарушени правилата на производство и итърговия с храни и дали има опасност за здравето на потребителите, съобщи Българското национално радио.
Скандалът със заразените с фипронил яйчени продукти тръгна от Западна Европа. В България първо се зашумя около внесен от Германия яйчен прах с фипронил. Сега вече се оказва, че има и родни производители, пострадали от заразата. Засега се говори за три ферми, произвеждащи яйца и яйчени продукти. Една от тях е в Поликраище.
Според здравните експерти пряка опасност за живота и здравето на хората няма, но е желателно да се избягва консумацията на заразени яйца. Те са посочени от здравното министерство под партиди 3BG04001; 1BG04001 и 3BG04003.
Фипронилът е вещество, използвано в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация то може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Към момента няма данни за пострадали хора от употреба на продукти, които са замърсени с фипронил.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов