Модернизирано е озвучаването на аудио-визуалната програма „Царевграв Търнов - звук и светлина“

Мисия

15-09-2017, 17:55

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зрителите ще я чуят за първи път в Деня на Независимостта 22 септември от 20,15 часа

Модернизирана е озвучителната инсталация, осигуряваща звука за наблюдателите на спектакъла „Царевград Търнов- Звук и светлина“ на площад „Цар Асен I“ въ Велико Търново.

Проектът за осъвременяване на системата стартира през месец март 2016 г. и в реализацията му са вложени 15000 лева от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Със средствата изцяло са подменени старите шест тонколони на площада пред крепостта Царевец и е модернизирана усилвателната техника. Техническите дейности изцяло са изпълнени от специалистите от екипа по поддръжка и експлоатация на програмата към Общинската туристическа агенция.

Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се насладят на шоуто „Звук и светлина“ и неговото ново звучене за първи път в Деня на Независимостта 22 септември  от 20,15 часа.

Старата звукова система е доставена за откриване на спектакъла „Звук и светлина“ през 1985 г. и през годините по нея са извършани частични ремонти. Съвременните изисквания за озвучаване на открито са се променили през последните 30 години, ето защо екипът разработил обновяването се съобрази с тях. Поради тази причина звуковата мощност е повишена близо 6 пъти, звуковото налягане е разпределено равномерно във всички направления, а звуковата характеристика изравнена. Към усилвателите са разработени допълнителни цифрови модули  за дистанционен контрол. 

Пилотно новата система заработи на 7 юли, когато Велико Търново отбеляза 140 години от освобождението си. През изминалите няколко месеца се извършиха допълните измервания и настройки на техниката, като основното й изпитание бе на 6 септември, когато аудио-вузииалният спектакъл бе наплюдаван на пощада пред Царевец от над 3000 зрители.

Новата озвучителна техника ще бъде използвана само при публично излъчване на програмата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов