125 години отбелязва читалище „Светлина-1892” във Велчево

Животът

16-09-2017, 15:00

Снимка:

кметство Велчево

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Юбилеят започва в 18:30 часа, с поднасяне на венци и цветя

125 години от основаването си чества днес  Народно читалище „Светлина-1892” в с. Велчево. Юбилеят започва в 18:30 часа, с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча, монтирана на фасадата на културната институция, съобщи за Общинското радио кметският наместник и председател на читалищното настоятелство Мустан Юсменов.

Читалище „Светлина” е основано през 1892 г. от Марко Радев, Тончо Кръстев, Никола Радев, Димо Стоев, Цанко Добруджалиев, а към него са членували общо 45 души. До 1923 г. дейността на читалището е сведена до минимум, но на 4 декември 1923 г. тя се възобновява. Тогава се определя място за строежа на читалищния дом. Основният двигател на читалищната дейност във Велчево са учителите от Основното училище „Св. св. Кирил и Методий” в селото, кметът и будните младежи от населеното място. Събират се книги за библиотеката, поставят се редица пиеси, организират се тържества и вечеринки. Мечтата за читалищен дом се осъществява на 24 май 1961 г., когато е открита сградата на институцията. Построена е главно с доброволен труд, средства и материали от жителите на селото, припомни Мустан Юсменов.

2005 г. се оказва съдбоносна за с. Велчево. Тогава се ремонтира библиотеката, попълват се фондовете й. През същата година в сградата започва работи и Информационен център. Към читалището се създава етнографска сбирка „Клуб Традиция в бъдещето”. Тя включва старинни уреди, пособия, плетива, тъкани, събрани от местните жители на селото. „Благодарение на сдружение „Св. Георги”, с. Велчево, бе спечелен проект пред общинската програма „Инициативи на местните общности”. Осъществиха се редица обновления по сградата. Възобновиха се и традиционни празници. През 2012 г. се сформира певческата група за изворен фолклор „Дълголетие”, допълни кметският наместник.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов