232-ма са се изследвали за СПИН през август във Велико Търново

Животът

18-09-2017, 12:39

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бебетата са били най-засегнати от чревните инфекции през лятото

109 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през август във Великотърновска област, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Най – висок е относителният дял на гастроентероколитите – 55.05%.
Регистрираните въздушно-капкови инфекции са 16, чревните инфекции -  84. При чревните инфекции най-висока е заболеваемостта във възрастовите групи: 0 г., 1–4 г. и 5-9 г.

През месец август 2017г. най-висока е заболеваемостта в общините: Полски Тръмбеш, Елена и Стражица.
В началото на месеца беше регистриран взрив от салмонелоза в гр. Полски Тръмбеш. Семейно тържество по повод рожден ден се провело в заведение за хранене, на което са присъствали 23 гости и 3 души персонал. Със заповед на директора на РЗИ – Велико Търново се сформира съвместен екип от служители на инспекцията и Областната дирекция по безопасност на храните – Велико Търново, който извърши епидемиологично проучване на място в гр. Полски Тръмбеш. След предприетите противаепидемични мерки, взривът се ограничи до инфектирането на 10 души, от които 4 са хоспитализирани, а останалите 6 са провели домашно лечение.
През м. август са извършени 101 проверки по противоепидемичния режим в обектите подлежащи на контрол. За констатирани пропуски в противоепидемичната дейност са издадени 7 предписания.
Във връзка с мерките за ограничаване на пасивното тютюнопушене са извършени 95 проверки в контролираните обекти. Не са констатирани нарушения.

Лаборатория “Паразитология” е извършила 917 изследвания на граждани, организирани детски заведения и домове за социални услуги съгласно изискванията на Наредбата за диагностиката, профилактиката и контрола на местните паразитози.
Лаборатория “Микробиология” е извършила 774 изследвания на граждани и 80 проби на води за холерни вибриони.
В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН са преминали 232 лица, от които 152 жени и 80 мъже. Потърсилите услугите на кабинета са на възраст от 15 до 92 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов