Храм „Света Троица“ в Свищов отбеляза своята 150 годишнина

Мисия

19-09-2017, 20:02

Снимка:

община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В два поредни дни църковното настоятелство на храм „Света Троица“ отбеляза 150 годишнината от създаването на православната църква. Църковният храм е построен на 19 септември 1867 година от големия български архитект и строител Майстор Кольо Фичето, за когото тя остава най-хубавото му и голямо творение. Празничната програма, която църковното настоятелство бе организирало започна с вечерня служба на 18 септември, когато църквата бе огласена от концерт на ПБХ „Янко Мустаков“ и Църковен хор при храм „Успение Богородично“ – Габрово. На 19 септември, когато е и точната дата на кръглата годишнина, в църквата „Света Троица“ бе отслужена Архиерейска Света литургия от отец Руслан Личев. След нейния край, той отправи приветствени слова към миряните и предаде благословията на Великотърновския митрополит Григорий, който поради неотложни дела и с голямо съжаление, пропусна големия празник. Архиерейският наместник Руслан Личев подари на всички присъстващи благодетели и дарители на църквата почетни грамоти и плакети, с които изрази благодарността на църковното настоятелство за добрите и благородни дела, сторени в полза на храма. Когато получи своя плакет, кметът на община Свищов Генчо Генчев връчи на църквата дар, във вид на две корони, които да се използват за хубавите църковни ритуали, с пожелание те да са повече от тъжните. След като дарителите получиха своите грамоти, всички си направиха обща снимка за спомен от този важен за историята на храма ден.

От църковното настоятелство бяха подредили изложба с предмети и снимки, отразяващи 150 годишната история на храм „Света Троица“. Сред предметите имаше ключ на църквата от годината на нейното създаване, дарохранителница, „Палица“ и „Надбедреник“ – подарени от Негово Императорско Величество Цар Александър II през 1877 година, както и снимка на Светия синод на БПЦ по време на 100 годишнината на храма.

 

Църквата „Света Троица“ е национален паметник на културата и до днес впечатлява гостите на гр. Свищов със своята архитектура. Особен интерес предизвикват въртящите колони, от двете страни, на входа на църковния храм.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)