Предци срещат наследници в горнооряховското СУ "Георги Измирлиев"

Велико Търново Лайф

21-09-2017, 09:15

Снимка:

СУ "Георги Измирлиев"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най - старото училище в общината за 158-ти път отвори врати

Най - старото училище в Горна Оряховица за 158 път отвори врати и посрещна своите възпитаници .

Средно училище „Георги Измирлиев“ ревниво пази своята история, продължава да обогатява, осъвременява и разкрасява материалната си база. Наред с многото промени и ремонти, направени в навечерието на новата учебна година, училището се сдоби и с уникална етнографска сбирка, която допълва експозицията на единствения в града училищен музей. Той се намира в сградата на училището и е учреден през 1984 година, по повод 125 годишния му юбилей.

В музейната сбирка се съхраняват спомени за основателя на училището Иван Момчилов, патрона Георги Измирлиев, фотоси и документи, отразяващи етапите в развитието му, училищни вещи .

Идеята за етнографски кът, допълващ музейната сбирка е осъществена със съдействието и подкрепата на Исторически музей - Горна Оряховица и помощта на етнографа към него Галя Чохаджиева. Всички експонати са дарени от граждани, бивши и настоящи учители и служители в училището, ученици.

Целта е постигната – „Предци и наследници“ да се срещат и учениците да получат нагледни знания за бита, трудовата дейност, занаятите и нравите на хората от горнооряховския регион в края на XIX и началото на XX век. Наследниците могат да се докоснат в пряк смисъл до миналото на родния край и да проведат незабравими учебни часове по история и цивилизация, училищни тържества и занимания по проект „Твоят час“.

Експозицията включва красива женска носия от втората половина на XIX век предоставена от Маргарита Костова от с. Писарево. Инициативата подкрепиха и заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева, която е и бивш възпитаник на училището, Емил Попов – дългогодишен директор на Гимназията, пенсиониралите се, но милеещи за своето училище преподаватели Димитринка Стоянова, Емилия Костадинова и Наталия Горанова, както и още 18 работещи в момента в училището учители и служители.

С подкрепата на своите родители, дарители на етнографската сбирка станаха учениците Мария Великова от VI а клас, Десислава Събева от V б клас, Петър Василев и Елица Трифонова от IV б клас.

На символичното откриване на етнографската сбирка „Предци и наследници“ директорът на училището Криси Аврамова благодари на всички спомоществователи и им връчи свидетелства за дарение. „С общи усилия направихме едно кътче, което ни връща назад във времето. Имаме идея да направим по-различни уроци, да покажем на учениците как са живеели предците ни през втората половина на XIX век и началото на XX век. Музеят е в почти завършен вид, но ние сме отворени към още попълнения. Идеите тепърва идват. Да си пожелаем да се случват още много интересни неща в нашето училище“, каза Криси Аврамова.

По стара българска традиция, гостите на откриването бяха посрещнати от стопанката с питка.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов