Велико Търново е център на националните чествания на Независимостта на България

Мисия

22-09-2017, 07:37

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общината отново кани на Голямото търновско хоро

С богата програма Велико Търново ще отбележи 109 години от обявяване Независимостта на България. Честванията започнаха още в 7,30 ч. днес с празнична Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”, която служи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Участие в литургията взема квартет „Ангелски гласове”. В 9 ч. в двора на църквата ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски”, както и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Празникът ще се пренесе на хълма Царевец, където в 10,30 ч. са предвидени военен ритуал по издигане на националния флаг, официални слова и благослов. Час по-късно от хълма към паметник „Майка България” ще тръгне празнично шествие. Начело на парада са участниците в 11-ия фестивал на военните оркестри. Представителни военни оркестри от Гърция, Турция, Националният гвардейски оркестър, оркестрите на НВУ „Васил Левски” и Военният оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада-Стара Загора се включат в тазгодишното издание на събитието. От 12,30 ч. пред Централната поща в Старата столица е шоу-спектакълът на участниците.

Три часа пък ще продължи концертът на любителските формации от Велико Търново. Той е предвиден от 13,30 ч. до 16,30 ч. пред сградата на общината.

И тази година Регионалният исторически музей ще проведе екскурзоводски тур под надслов „По стъпките на българската държавност”. Той ще започне в 14 ч. Участниците тръгват от църквата „Св. 40 мъченици” , ще посетят още храма „Св. св. Петър и Павел” и АМР „Царевец”.

В 17 ч. пред сградата на община Велико Търново ще започне концертът на Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, които ще поведат и Голямото търновско хоро от пространството пред театъра до Паметника на обесените.

Изпълнение на строеви хватки с оръжие ще представи пред великотърновци и гости на града представителната част на НВУ „Васил Левски” от 19 ч. на площад „Цар Асен І”. Половин час по-късно е тържествената проверка, а от 20,15 ч. ще бъде излъчен спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина”.

От 8 до 16 часа отворени за посещение ще бъдат архитектурно-музейният резерват „Царевец” и църквата „Св. 40 мъченици”. По време на тържествената проверка от 19:30 часа на площад „Цар Асен Първи” ще се проведе мини-историческа възстановка, в която актьори от МДТ „Константин Кисимов” ще прочетат Манифеста за обявяване Независимостта на България.

От 11 до 13 часа днес на детската площадка в парка „Марно поле” ще се проведе Детски празник с „Лактима Балкан”.

Утре, 23 септември, отново на площад „Цар Асен І” от 11 ч. до 13 ч. е шоу – спектакълът на участниците в ХІ Международен фестивал на военните оркестри. Вечерта от 21 ч. пред Художествената галерия „Борис Денев” ще се проведе 3 D мапинг спектакъл, който традиционно събира неколкохилядна публика.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)