Инж. Добромир Добрев: Честит и светъл да е Денят на независимостта!

Мисия

22-09-2017, 08:42

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обръщение на кмета на община Горна Оряховица

Скъпи съграждани,

На 22 септември тържествено отбелязваме 109 години от обявяването на българската независимост. Според волята на България, това дело става факт през 1908 година. Само 30 години след Освобождението си българите стават равни на свободните народи.

След 500 години мрак, въстания и пепелища, българската нация тържествува. На 22 септември независима България се ражда отново!

С този политически акт не за пръв път ние категорично нарушаваме Берлинския договор. В отговор на това турската страна иска огромен откуп. Българският министър-председател Александър Малинов категорично заявява, че независимост не се откупува! Последвалите заплахи от страна на Османската империя са посрещнати у нас с пълна военна мобилизация. За пореден път малка България, макар и без външна политическа подкрепа, търси дипломатическо решение, но се готви и за война. За щастие такава не последва и независимостта ни става международен факт през март 1909 година.

Манифестът, обнародван преди 109 години, е една от свещените опори, които ни зареждат с увереност, национално самочувствие и истински патриотизъм.       

Какво означава българската независимост за всеки от нас днес – повече от век по-късно? Един празник, изпълнен с повод за национална гордост. Но и ден, в който всеки може да усети своята лична свобода. Свободата да работи, да създава нови възможности за себе си и семейството си тук – в своята родина, в своя град!

Честит и светъл да е Денят на независимостта, уважаеми съграждани!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов