Даниел Панов : На този ден преди 109 години България си връща мечтаните национална чест и достойнство!

Мисия

22-09-2017, 11:06

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Цвета Караянчева : Нека обичаме силно родината си и да и служим!

„Тук на 22 септември 1908 г. е прокламирана българската Независимост. Така завършва един цикъл от важни политически и държавнически актове, които превръщат страната в просперираща европейска България показват как националното обединение около национални каузи прави държавата силна.

Десетилетия наред ни учеха,че това не е важно събитие и, че едва ли не не  се е случило нищо важно. А всъщност на този ден преди 109 години България скъсва оковите и си възвръща пълноправния статут на суверенна държава. Връща си и мечтаните национална чест и достойнство. България става равноправен участник в европейските и световни процеси.

Дължим признателност на нашите политици и държавници, които преди 19 години върнаха този ден в националния празничен календар. Честит празник, българи!” – каза в словото си на историческия хълм Царевец кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, който е домакин на националните чествания на 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Празникът започна със Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”, отслужена от свещеноиконом Славчо Иванов. Сред гостите на тържествата днес са заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатите Клавдия Ганчева, Станислава Стоянова, Милен Михов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на регионалното развитие Николай Ненков, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът инж. Даниел Панов и представители на местната власт.
След водосвета отец Славчо освети бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Гостите

почетоха паметта на цар Калоян, чийто гроб се намира в двора на храма „Св. 40 мъченици“, като поднесоха венци и цветя. Множеството се отправи към хълма Царевец, където под звуците на химна на Република България се проведе военен ритуал по издигане на националния флаг. Към официалните лица на историческия хълм се присъедини и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Огромна чест и вълнение за всеки държавник е да говори пред българските граждани на този ден. Независимостта е първата стъпка към утвърждаване на България като суверенна държава. Независимостта е един от редките извори на самочувствие и оптимизъм. Днес държавата е изправена пред множество предизвикателства. Днес българските граждани искат държавата да е силна, а институциите да работят за тях. Денят на Независимостта е празник, но тя поставя държавниците пред истинско изпитание – да освободим хората от бедността и от мъката по напускащите страната ни български деца. Затова повече от всякога държавниците трябва да сме отговорни. Да живее българският народ, за да пребъде България.” – каза в словото си вицепрезидентът на Републиката.  

Заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова към родолюбие : „Българската независимост не е нечие благоволение, тя не е дар от чужди сили, тя е извоювана благодарение но симбиозата между народа като суверен и неговите държавници. Нека ние, днешните държаници, да помним, че трябва да сме първи сред равни и, когато днес говорим за световни кризи, трябва да имаме силни водачи и духовни пастири. Защото българската независимост е подписана с кръв и перо. Само заедно можем да бъдем силни. Родината се обича не, защото е велика, а защото е своя. Нека я обичаме истински и да и служим вярно.”

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)