Атрактивни изпълнители, биопродукция и занаятчийски изделия представят на Самоводската чаршия

Мисия

22-09-2017, 14:26

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Три дни тече Фестивал на занаятите

Колоритен тридневен есенен празник се провежда отново в старата столица на прочутата Улица на занаятите от днес до 24-ти септември. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и тази година ще се съчетае с Фестивал на занаятите, предлагайки на жителите и гостите на града много емоции и богата арт програма. Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”. Началото му е поставено през 2011 година, а изминалите шест издания привлякоха хиляди посетители от цялата страна и чужбина.

Празникът на Самоводската чаршия ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. През трите дни ще има изложение на занаяти, в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, кожени изделия, плъсти и др. В базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.

В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци  на желаещите. На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления.

Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите се организират от Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” и Община Велико Търново в партньорство с фирми от региона и страната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов