Бисер Петков: 200 лева минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври

Мисия

22-09-2017, 19:27

Снимка:

дарик, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предвижда се деинституционализация на хората с деменция и умствена изостаналост

От 180 на 200 лева се увеличава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври, съобщи във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.  По негови думи нарастването ще се усети от над 800 хиляди български пенсионери. Възрастните хора, които сега получават пенсия в диапазона между 180 и 200 лева – тя ще бъде приравнена на 200 лева, поясни Петков.

„Считаме, че с изпълнението на този приоритет от програмата на правителството, правим решителна крачка към намаляване на бедността сред  трудовите  хора”, коментира Бисер Петков.

В социалното министерство активно работят за подготовка на план за действие по прилагане на Националната стратегия за дългосрочна грижа, който ще бъде приет от Министерски съвет до края на тази година. Един от акцентите, който ще бъдат поставени в този план, е по отношение на хората с психични разстройства, умствена изостаналост и деменция.  Предвижда се  започване на процеса на деинституционализация на дългосрочната грижа за възрастните хора с постепенно преминаване към социални услуги в общността и съпътстващи услуги с цел създаване на условия за независим и достоен живот на тези наши сънародници. „В първия план за действие, който ще обхваща периода до 2021 г., се предвижда финансиране за промяна в около 10 институции за такива лица, осигурено основно по ОП „Региони в растеж“. Амбицията ни е да осигурим едно разноообразие от социални услуги – качествени, достъпни. Другото направление е насочено към усъвършенстване на услугите в домашна среда. Това, което за първи път ще направим, е да осигурим устойчиво финансиране на тези услуги от бюджета на страната. Досега финансирането ставаше по различни програми и схеми, което беше свързано с известни неудобства и несигурност за лицата, които ги ползват. Това са важни и търсени услуги, от които се ползват над 26 000 възрастни лица и по тях намират заетост около 16 000 лични асистенти и домашни помощници”, обясни социалният министър. По думите му това е част от мерките по изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа от 2014 г.
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов