Стартират разкопките край Джулюница

Животът

23-09-2017, 09:00

Снимка:

velikotarnovo.utre, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Археолозите разполагат с 11 000 лева, предоставени от Министерството на културата

Около 45 дни ще продължат разкопките на праисторическото селище край с. Джулюница, информира за Общинското радио ръководителят на екипа Недко Еленски. Сезонът за археолозите започва в понеделник, 25 септември, а тази година те разполагат с 11 хиляди лева, предоставени от културното министерство. Това са двойно повече средства от миналата година, припомни Еленски. Тази година екипът ще продължи проучванията на площ от около 300 кв. м. в местността. Миналата година археолозите достигнаха до най-ранните пластове на обекта. Това откритие го превръща в най-ранното неолитно селище в България. Миналата година екипът разкри три малки детски гроба в по-високите части на местността. „Очаквам от първата фаза през тази година да разкрием и вкопано жилище в централната част на селището. Напълно логично е да попаднем на едно или няколко жилища от този период. Това е и целта – да се проучи архитектурата от тези два най-ранни периоди на неолита по българските земи”, уточни археологът.

И тази година Еленски привлича към своя екип студенти и докторанти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Миналата година завърши и датирането на гробовете от целия период в Джулюница, както и ДНК-анализите на хората. Най-ранният погребален ритуал е на индивид от периода 6 300-6 200 г. пр. Хр.

Много ясно в Джулюница се забелязва близостта с Анатолийския неолит. Най-вероятно тук идват две различни, смесени популации. Това са преселници от Централна, западна и северозападна Анатолия и  района около Северна Сирия, Южна Турция, подчерта специалистът.

Археолозите работят с холандски антрополог, който е взел пробите за анализ за десетте гроба, разкрити през последните години край Джулюница, информира Недко Еленски. Те датират от ранния неолит, преминават през халколита, ранния бронз, за да достигнат до епохата на късното желязо. Всички тези резултати вече са описани в публикация. Телата са положени в земята свити, в ембрионална поза – това е традиция, която се запазва дълго при погребалните ритуали, забелязва се дори по времето на траките.  Всички гробове са на млади индивиди, повечето от които – деца, обобщи Недко Еленски.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов