Международно биенале на стъклото гостува във Велико Търново

Мисия

23-09-2017, 12:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Официалното откриване е на 27 септември

Велико Търново е един от трите български града, които ще бъдат домакини на Международното биенале на стъклото, което се провежда в България в края на този месец. Организатор на мащабното събитие е доц. Константин Вълчев от Нов български университет, а негов асистент в подготовката и организацията е Габриела Тончева.

120 артисти от над 40 държави се срещат в България, за да обменят своите техники и начини за обработка на стъкло. 40 от тях пристигат в старата столица, а част от държавите, които представляват, са САЩ, Чехия и Беларус, съобщи за Общинското радио Габриела Тончева. Официалното откриване на биеналето ще се проведе едновременно във Варна, Велико Търново и София. Датата е 27 септември, а мястото в болярския град – Изложбените зали „Рафаел Михайлов”.

Откриването на експозицията е част от богатата програма, която предвиждат организаторите. През месец ноември предстои и голямата международна изложба, в която ще бъдат обявени резултатите от арт събитието. В експозицията „Стъклен полет” тогава ще се съберат студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, Нов български университет и Университета по изящни изкуства в Букурещ. По този начин ще се организира своеобразна „зона за младите”, където своите творчески търсения ще обединят всички творци, включили се в биеналето на стъклото. „Работата със стъклото е магия. Всички, които се запознаят с програмата на биеналето, ще видят колко гост лектори очакваме, и всеки един от тях ще покаже своята техника и начина, по който обработва този материал”, коментира Тончева.

В седмицата на биеналето се откриват общо 12 изложби, които са разпределени по градове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов