Лекари консултират безплатно по повод Световния ден на контрацепцията

Животът

25-09-2017, 08:35

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

България е сред държавите в Европейския съюз с най-голям отрицателен естествен прираст на населението

26 септември светът отбелязва като ден на контрацепцията. Водеща началото си от 2007 година, инициативата има за цел да подобри познанията за различните методи на контрацепция и да осигури възможност за информиран избор на младите хора по отношение на тяхното сексуално и репродуктивно здраве.

Целта на кампанията е да насърчи младите хора да говорят за секс и възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово-преносими инфекции.

Ако са решили да правят секс трябва да бъдат подготвени за това, да знаят от къде могат да намерят информация. Да търсят помощта на специалист или близък до тях човек, на който могат да се доверят.

От 25 до 29 септември в ДКЦ І, етаж 4, в АГ център ХЕРА 2000, от 13 до 14 часа  ще работи кабинет № 403 за консултиране по сексуално и репродуктивно здраве. В него всяка жена може да получи PRO BONO цялостна медицинска консултация от АГ специалистите в областта на женското здраве - д-р Витанова, д-р Маринова, д-р Ганчева и д-р Калейнски, относно съвременните методи за контрацепция и отговор на въпроси свързани със сексуалността, сексуалните взаимоотношения и репродуктивното здраве, както и нагледни информационни материали. Консултациите от 13 до 14 часа са абсолютно безплатни за всички, включително и за здравнонеосигурените жени и техните партньори. Телефон за записване - 062 – 63-05-69.

Фармацевтична компания Гедеон Рихтер подкрепя готовността, грижата и отговорността на акушер-гинеколозите, предоставяйки безплатни  материали, които да повишат нивото на информираност на младите хора за начините и възможностите за предпазване от нежелана бременност.

Мисията на Световния ден на контрацепцията е да допринесе за свят, в който всяка една бременност е желана.

България е сред държавите в Европейския съюз с най-голям отрицателен естествен прираст на населението. По данни на НСИ за 2015 год. естественият прираст е ( -6.1‰ ) или като брой (-44 167 души) при Раждаемост ( 66 370), Смъртност (110 117) души.

За периода 2000 – 2015 год. броят на жените във възрастовата група 15-25 год. е намалял със 196 210. Това от своя страна ще доведе до драстичен спад  в раждаемостта през следващите 10 години, което прави отговорността на акушер-гинеколозите като специалисти по съхраняването на женското здраве, още по-голяма.

Днес един от приоритетите на съвременното общество в здравен и социален аспект е избягване на нежелана бременност и едновременно с това семейно планиране. Целта е не само да се избегнат здравословните и психоемоционални проблеми свързани с  прекъсването на бременността, а да се предостави възможност на жените да планират раждането на своите деца.

Отново по данни на НСИ, броят на ражданията за 2014 год. е 67 575, броя на абортите 26 183, от тях 15 391 (59%)  по желание.

 България е на трето място в Източна Европа след Русия и Украйна по брой аборти във възрастта 15-19 години. Тъжна статистика сочи, че едва 20% от бременностите в страната са планирани, за разлика от държавите в ЕС, където този % е 60-70. В продължение на 3 десетилетия абортите като абсолютен брой превишаваха броя на ражданията.

Недоброто познаване на съвременната контрацепция е причина голяма част от жените в репродуктивна възраст в България  да се  страхуват и да не използват съвременните методи за предпазване от нежелана бременност.

По данни публикувани в Европейско издание (The European Journal of Contraception §Reproductive Health Care, June,2016), 30% от жените в България практикуват прекъснат полов акт, като ¼ от тях забременяват в рамките на 1 година.

Абортите като решение за непланирани, нежелани или терминирани бременности могат да станат причина за стерилитет. У нас има 250 хиляди двойки с този проблем.

Целта на консултациите от страна на  АГ специалистите  по отношение на сексуалното и репродуктивно здраве е да насочи жените към свободен избор основан върху информираност за видовете контрацепция, обучение и планиране на бъдещето.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов