НАП - В.Търново ще проверява 73 фирми за пари на каса

Животът

25-09-2017, 13:49

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вече са в ход 242 проверки

Случаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, се увеличават. Затова, вече са в ход възложените от две седмици 242 проверки на територията на ТД на НАП В.Търново.

Данните от счетоводните баланси на много юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой. Инспекторите на НАП проверяват дали  търговските дружества  и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба. Според данните, 242 са фирмите на територията на седемте области във великотърновската дирекция, които имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Във В.Търново тези фирми са общо 73. Всички те собственоръчно са декларирали високата наличност.в касите си.

До края на септември фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалба, имат възможност законно да подадат НАП коригиращи декларации за 2016 г.

В началото на октомври спрямо фирмите-нарушители ще бъдат възложени нови проверки и ревизии, посочват от НАП.

Проверките на НАП показват, че в масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството, например, скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и други. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години с цялата строгост на закона, предупреждават от ТД на НАП В.Търново. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)