Над 60 души участваха в общинско учение за защита при бедствия и аварии в Горна Оряховица

Мисия

27-09-2017, 07:48

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Учението бе наблюдавано и от Областния управител проф. д-р Любомира Попова

Над 60 души взеха участие днес в мащабно общинско учение „Раховец” в Горна Оряховица за проиграване на Общинския план за защита при бедствия в частите си „Земетресения“ и „Промишлени аварии“. Тренировка на Щаба за изпълнение на общинския план на Община Горна Оряховица имаше за цел да провери дейността на органите на изпълнителната власт, единната спасителна система и населението по осигуряване защитата при аварии, бедствия и пожари. Ръководител на Щаба е кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Учението бе наблюдавано и от Областния управител проф. д-р Любомира Попова.

Общинското учение премина в две части - на територията на ЖП гара Горна Оряховица и на територията на ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“.

В мащабното общинско учение се включиха служители на РДПБЗН - Велико Търново, РСПБЗН - Горна Оряховица, сектор „Специализирани оперативни дейности” - Г. Оряховица при РДПБЗН - Велико Търново, РСПБЗН - Велико Търново, РУ на МВР - Горна Оряховица, ЦСМП, доброволно формирование „Раховец” към Община Горна Оряховица, „Енерго Про мрежи“ АД – Мрежови измервателен район“ Горна Оряховица, ВиК „Йовковци“ ЕООД – район Горна Оряховица, ученически авариен екип на БЧК към СУ „Вичо Грънчаров“.

В първата част на учението се проигра как в следствие на земетресение от дерайлирала цистерна в района на Товарна гара е образуван токсичен облак, който пречи на хората в пътническия вагон да го напуснат. При дерайлирането част от пътниците са получили различни по вид и сложност травми.

След получаване на съобщение от Оперативния център, силите и средствата се придвижиха по най-краткия път до мястото на аварията, а за бързото им безпрепятствено пристигане служители от сектор „Пътна полиция“ към РУ-МВР в Горна Оряховица ограничаваха движението по улиците за придвижване на спасителната техника. За връзка и координация на звената на единната спасителна система бе използван модулен команден пункт по щата на РДПБЗН във Велико Търново за сформиране и организиране на щаб, както и за осъществяване на комуникация между служителите, работещи на терен.
След пристигане на силите за реагиране на единната спасителна система, бе спрян токът в района на аварията. Началникът на дежурната смяна и пожарникарите разузнаха произшествието, като установиха разлив от амоняк и токсичен облак около мястото. Достъпът до произшествието бе ограничен, а към него тръгнаха химически бус, спасителен автомобил „Ланд Роувър”, „Ивеко Тракер” и CBRN модул за деконтаминация по щата на сектор СОД. Със специален дрегер бе определено химическото вещество, установен бе и отвор в цистерната. Поставени бяха знаци за „мръсна” и „чиста” зона.

Построена бе водоснабдителна линия, която да ограничи вредното въздействие върху пътническия вагон. Всички служители, работещи в „мръсна” среда, бяха оборудвани с леки защитни облекла и индивидуални средства за защита. За прекратяване на разлива, цистерната бе тампонирана от трима служители на сектор СОД чрез вакуумни и надувни възглавници.

След като бе установено, че няма опасност от вредни въздействия върху пътническия вагон, доброволно формирование „Раховец” започна евакуацията на пътниците от вагона до пункта на БЧК. След извършване на спасителни действия, доброволците съдействаха на учениците от ученически авариен екип към СУ „Вичо Грънчаров“ за оказване на долекарска помощ. След това пострадалите бяха транспортирани до най-близкия център за оказване на спешна медицинска помощ.

Служителите от сектор СОД успешно извършиха тампониране на авариралата ЖП цистерна, като преустановиха разлива на амоняк. Аварията бе локализирана и ликвидирана в заварените граници, като с разпръснати мъглоструи бе свален газовият облак, с което бе ликвидирана опасността за населението. Всички служители, които участваха в оперативните действия в „мръсна” среда, минаха през CBRN модула за деконтаминация.

Във втората част на учението в ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ пък земетресението бе предизвикало частични разрушения и пожар в класна стая на втори етаж. Установени бяха нарушения на носещата конструкция на сградата и срутвания на първи етаж. Учениците напуснаха сградата, но се оказа, че липсват 10 от тях. Разпоредено бе разузнаване на сградата за намирането им. За целта от пожарен автомобил бе построена смесена водопроводна шлангова линия за разузнаване. На входа бе поставен пост за безопасност. В сградата влязоха и екипи от доброволци, които да помогнат на пострадалите деца.

Екип от двама спасители на сектор СОД започна издирване на затрупани с използване на LifeGuard и GeoPhone. Lifeguard е уредът, създаден да засича електромагнитните вълни, които човешкото сърце произвежда. Уредът може да се използва само от служители, които са регистрирани в неговата памет, защото в друг случай се получава разминаване и уреда улавя електормагнитните вълни на използващия. Уредът се използва за издирване и спасяване на хора пострадали или затрупани в кухини на сгради след земетресения. Има 6 степени за регулация на сърдечната дейност в зависимост от това в коя степен попада спасителят, който работи с него.

След като на всички пострадали е оказана долекарска помощ, също бяха транспортирани до най-близкия център за оказване на спешна медицинска помощ.
Днешното общинско учение показа в какъв порядък биха се случили нещата при действителен инцидент. Темата бе подбрана неслучайно, тъй като територията на община Горна Оряховица попада под въздействието на Горнооряховски сеизмичен район. Възникналите земетресения се характеризират с магнитуд до 7,5 по скалата на Рихтер и интензивност от VIII степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник. Дълбочината на заметръсните огнища е до 20 км. Района обхваща общините Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, Стражица, Елена, част от Полски Тръмбеш и Златарица с повторяемост на земетръсите от 70 - 80 години.

Резултатите от днешното учение ще бъдат анализирани от службите, взели участие в него. Служителите от всички институции, ангажирани по един или друг начин при бедствия, в края на занятието си пожелаха да не им се налага в действителност да прилагат това, което знаят и могат.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов