Изложбата „Провинциални преходи” гостува в залите „Рафаел Михайлов”

Велико Търново Лайф

27-09-2017, 09:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията представя резултатите от проекта, идея на корейската арт група „Ятоо”

Изложбата „Провинциални преходи – Глобален номадски проект – Източна Европа” ще бъде открита от 18 часа утре, четвъртък, 28 септември, в залите Рафаел Михайлов. Експозицията представя резултатите от проекта, идея на корейската арт група „Ятоо”, чийто партньор са артистите от „Дупини”. Творци от цял свят работиха заедно с художници от региона. По време на 30-дневното пътуване до България, Румъния и Унгария, те твориха, използвайки специфични за локацията природни материали. В изложбата ще бъдат представени част от обектите, създадени на място, както и заснетите видеоклипове и снимки. Документацията на събитието ще бъде представена и в каталог.

Преди да отпътуват от България, артистите от „Дупини” обобщиха в изложба част от творческите си търсения на различни места в региона и край морето. Тя бе подредена на открито пред Факултета по Изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. След това те се отправиха към Румъния, където групата бе гост на Центъра за култура и изкуство в Лазарея, а последният етап бе село Носвай в Унгария с домакин Асоциация Farkaskő.

Артгрупа „Дупини” е партньор в Глобалния номадски артпроект (Global Nomadic Art Project) GNAP 2014-2020 – идея на корейската артгрупа „Ятоо”. Първите му издания се проведоха в Азия (в Южна Корея и Индия) през 2014-2015 г. и в Близкия изток и Африка (Иран и Южна Африка) през 2016 г. 2017-та е годината на Европа с пет събития: през юли – в Източна Европа (България, Румъния и Унгария), през август – в Германия, a през септември – във Франция и Литва. През месец октомври предстои изявата в Турция. През 2018 г. GNAP ще бъде в Северна и Южна Америка.
Артномадите от GNAP пътуват навсякъде из континентите, за да подтикнат към осъзнаване и загриженост, учене от природата и отговорност на хората към околната им среда. Проектът GNAP 2014-2020 дава възможност на творците да изследват съвременните културни нагласи към природата и да влияят върху тях като предоставят алтернативни начини за разбиране, съпреживяване и прозрение.

Изложбата ще остане във Велико Търново до 12 октомври.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов