Изграждат подход към паметника на Левски във Велико Търново до края на 2017 г.

Мисия

28-09-2017, 10:28

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата в размер на 15 000 лв. са отпуснати от Министерски съвет

До края на 2017 г. да бъде изграден подход към паметника на Васил Левски във Велико Търново, решиха днес общинските съветници. Предложението направи председателският съвет на Великотърновския общински съвет, като средствата за подхода са в размер на 15 000 лв., които са остатък от дадените от Министерски съвет общо 20 000 лв. за честванията на годишнината от рождението на Апостола.

След полемиката да има или да няма допълнителна скулптура към паметника, председателският съвет е провел заседание, на което е присъствал и кметът инж. Даниел Панов, съобщи днес председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов. „Всички се обединихме около това, че не трябва да се допуска политизиране на образа на Апостола и не бива да го въвличаме в нашите злободневни пререкания. Затова предлагаме до края на календарната година към паметника да се изгради подход със средствата, отпуснати с постановление на Министерски съвет, а Постоянната комисия по образование и култура да сформира експертна група, която да прецени има ли нужда от друга фигура на това място.” – каза на сесията днес Спирдонов.

На сформирането на експертна комисия се противопоставиха съветниците от БСП с мотива, че само в решение на местния парламент може да се изгражда допълнителна фигура. Предложението обаче беше прието с 24 гласа „за”, четиримата съветници от БСП гласуваха „против”, а трима се въздържаха.

Заместник – кметът Снежана Данева – Иванова преди гласуването съобщи, че от дадените от държавата 20 000 лв. за честванията на рождението на Апостола са похарчени само 5 000 лв. – 3 000 лв. са платени на НВУ „Васил Левски”, а с 2 000 лв. са покрити разходите за тържествената заря в Старата столица на 18 юли.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов